Vier nieuwe podcasttips van de VPRO Gids van klassieke muziek tot politiek
Classics
Nederlands - muziek
In Classics trekken hiphopartiest sor en anime/videogame-componist Beau Damian klassieke muziek helemaal naar het huidige tijdperk. Ze bespreken hun favoriete componisten en vergelijken ze met sterren van nu. Zo zien ze Beethoven als de Cristiano Ronaldo van de klassieke muziek. Sor kan zich extra goed in hem inleven, omdat hij net als Beethoven gehoorproblemen heeft. Het is altijd leuk om liefhebbers met verstand van zaken over muziek te horen praten en Beau en sor weten het toegankelijk te houden zonder details over te slaan. Regelmatig laten ze fragmenten horen of doen ze zelf iets voor op de piano. Bij het luisteren wordt extra duidelijk waarom deze componisten ‘classics’ zijn: de composities zijn onverslijtbaar.
Hysterical
Amerikaans - journalistiek
In het ingeslapen Amerikaanse stadje LeRoy begint op een dag in 2011 een tienermeisje zich vreemd te gedragen. Ze trekt met haar hoofd en stoot rare geluiden uit. Kort daarna beleven andere meisjes dezelfde symptomen. Doen ze elkaar na of is er iets anders aan de hand? De mysterieuze aandoening hield LeRoy in zijn greep en trok veel media-aandacht. Meer dan een decennium later gaat podcastmaker Dan Taberski naar het stadje om uit te zoeken wat er aan de hand was. Taberski is een geweldige schrijver en interviewer en vertelt het verhaal met humor en empathie. De mechanismen die in werking treden als een mysterieuze ziekte een groep jonge meisjes treft, de media, de gezondheidszorg, onze eigen vooroordelen; alles komt voorbij in deze aanstekelijke zevendelige podcastreeks.
Amerika kiest
Nederlands - politiek
De Amerikaanse verkiezingen van aankomende november worden extra spannend en bijna elke dag is er wel wat nieuws over te melden. De NOS heeft dan ook drie correspondenten in de Verenigde staten rondlopen, die de ontwikkelingen volgen in de wekelijkse podcast Amerika kiest. De podcasts komen niet uit de studio, maar vanaf een locatie. Zo waren Rudy Bouma en Ryan Hermelijn deze week op een kermis in Virginia, waar een snack al snel vijftien dollar kost. Een mooie plek om de economische toestand te bespreken dus. Ze laten Amerikanen ter plekke aan het woord en gaan ook in op hun eigen ervaringen. Zo heb je echt het gevoel dat je erbij bent en raak je in een half uurtje weer helemaal op de hoogte.
In The Dark
Amerikaans - onderzoeksjournalistiek
In de Irak-oorlog begin deze eeuw zaten burgers gevangen tussen de jihadisten en het Amerikaanse leger, dat de vrede moest bewaren. In 2005 leidde dat tot een afschuwelijk bloedbad. Net buiten de Irakese stad Haditha reed een konvooi met Amerikaanse mariniers op een bermbom, wat resulteerde in een dode en twee zwaargewonden. De overlevende mariniers namen direct wraak en vermoordden 24 onschuldige burgers.
In het vierde seizoen van In the Dark, de meermaals bekroonde journalistieke podcast, doet onderzoeksjournalist Madeleine Baran minutieus verslag van haar vier jaar durende onderzoek naar het bloedbad in Haditha, bestaand uit honderden interviews en duizenden pagina's met niet eerder vrijgegeven overheidsdocumenten. In de eerste afleveringen die tot nu toe te beluisteren zijn, is het is overduidelijk dat In The Dark een zeer goed onderzochte en gedocumenteerde serie is. Vooral de interviews met de nabestaanden van de slachtoffers zijn hartverscheurend. Toch is het te hopen dat er in de laatste afleveringen wat dieper wordt ingegaan op de beweegredenen van de jonge soldaten die deze gruweldaden op hun geweten hebben.