Vier nieuwe podcasttips van de VPRO Gids van Duitsland tot Milaan

Context Duitsland

Nederlands - geschiedenis

Vier jaar geleden gingen schrijver en podcastmaker Marcel van Roosmalen en zijn studievriend, geschiedenisleraar Roel Gootzen, samen naar Duitsland voor de podcast De Gijzeling van Gladbeck. Deze zomer maken ze opnieuw een roadtrip om de geschiedenis van Duitsland te ontdekken. Ze gaan samen naar de omgeving van het eiland Rügen, omdat daar veel Duitse historie is terug te vinden. De rolverdeling is meteen duidelijk: Gootzen is de enthousiaste goedzak die zo veel mogelijk van zijn kennis probeert te delen, Van Roosmalen is zijn chagrijnige zelf. Ben je een fan van zijn gemopper, dan kom je bij Context Duitsland zeker aan je trekken.

Where’s Dia

Amerikaans – true crime

Ergens in de Californische bergen ligt een dorpje verscholen dat Idyllwild heet. Daar woonde Dia Abrams op een grote ranch. Een blonde, rijke weduwe van in de zestig, met een paar goeie vriendinnen, een toegewijde verloofde en twee volwassen kinderen met wie ze een moeizame relatie had. Als Dia in 2020 spoorloos verdwijnt, zonder haar auto, telefoon of dierbare hondje mee te nemen, is al snel duidelijk dat hier iets allesbehalve pluis is. In het spannende en goed vertelde Where’s Dia spreekt de Britse journalist Lucy Sherriff onder anderen met Dia’s zoon, verloofde en beste vriendin, maar algauw blijkt dat hun verhalen behoorlijk rammelen.

Tot aan de maan en terug

Vlaams – persoonlijke verhalen

De 43-jarige Vlaming Hein Wijffels besloot een fietstocht te maken van Milaan naar Genk, om geld in te zamelen en begrip te kweken voor kinderen met een beperking. Maar hij heeft ook een innerlijke reis te maken. Zijn elfjarige zoon Louis-Henri heeft autisme en een mentale beperking, en dat heeft een grote weerslag op het gezin. Hij kan er niet altijd even goed mee omgaan.

In Tot aan de maan en terug volgt podcastmaker Kenneth Berth de tocht en portretteert ondertussen het gezin. Hein, zijn vrouw Valerie, Louis-Henri en zijn zusje Marie-Julie zijn ontroerend eerlijk over hun liefde, verdriet, de zware maar ook mooie momenten die ze meemaken. Meer nog dan het uitfietsen van de zware etappes bereikt Hein samen met Kenneth het doel om de luisteraar echt te laten inzien wat het betekent om een kind met een mentale beperking te hebben.

DOCS: Doodzonde

Nederlands – persoonlijke verhalen

De titel klinkt zwaar, maar deze audiodocumentaire van Romanee Rodriguez over de dood van haar vader is juist bewonderenswaardig licht van toon. Rodriguez’ bejaarde vader ligt op sterven in zijn thuisland Colombia. Romanee, haar zus en hun (al jaren geleden van hem gescheiden) moeder reizen erheen. We horen opnames in het ziekenhuis, waar de vriendin van pa niet blij is met de manier waarop zijn Nederlandse familie aankijkt tegen zijn dood. In haar audiodocumentaire brengt Rodriguez de pijnlijke, liefdevolle en absurde momenten rond het sterfbed op een ongelofelijk knappe manier over. Een interview met longarts Sander de Hosson, die alles weet over het menselijk stervensproces, zorgt voor extra context en verdieping.

de podcastgids in je mailbox?