Vier nieuwe podcasttips van de VPRO Gids, rimpels tot weetjes

De schuldigen

Nederlands – journalistiek

Wie diep in de schulden zit, leeft constant onder stress, vult het ene gat met het andere en heeft vaak gezondheidsproblemen. Dat kost de maatschappij alleen maar geld, toch is alles erop gericht deze mensen te laten ‘boeten’. Hierover gaat de vierdelige podcast De schuldigen van onderzoeksjournalistiek programma Pointer. Sabrina, Soerish en Jeroen vertellen eerlijk en openhartig wat hun financiële problemen betekenen voor hun dagelijks leven. Deskundigen maken duidelijk dat niemand iets opschiet met het systeem waarin we nu zitten.  Een overtuigende podcast, jammer van de wat houterige voice-over.  

Over datum

Nederlands - journalistiek

Carolien Borgers is veertig geworden, en dat betekent tegenwoordig dat je online bestookt wordt met reclames voor botox en andere middelen om er jonger uit te zien. Dat was voor haar de aanleiding voor een onderzoek, in navolging van de eerdere podcastseries die ze voor Linda maakte, over lichaamsbeharing en over vruchtbaarheid. In Over datum spreekt ze allerlei vrouwen over ouder worden, van Sunny Bergman en Sophie Hilbrand tot Linda de Mol zelf, die zegt dat ze niet van plan is om een uithangbord van botoxvrij leven te worden. Zelfs kinderen onderwerpen zich nu al aan uitgebreide behandelingen om hun huid jong te houden. Borgers heeft veel mensen gesproken en uitgebreid research gedaan, de vraag is nu of ze na vier afleveringen nog tot nieuwe inzichten komt. 

Critics at Large

Amerikaans - cultuur

De Critics at Large van het prestigieuze Amerikaanse tijdschrift The New Yorker zijn meesters in de kunst van serieus doen over luchtige onderwerpen. Ze analyseren fenomenen uit de popcultuur en koppelen ze aan bijvoorbeeld maatschappelijke trends. Waarom zijn bijvoorbeeld waargebeurde misdaad en astrologie zo populair? En hoe kan het dat ‘trad wives’ die acht kinderen hebben en hun eigen tandpasta maken zo veel volgers hebben? Vinson Cunningham, Naomi Fry, and Alexandra Schwartz duiden het moderne leven met kennis van zaken, intelligentie én humor. 

How to do everything

Amerikaans - weetjes

Deze podcast komt voor uit de nieuwsquiz Wait wait… don’t Tell Me! en het is een combinatie van zelfhulp en handige feitjes. Elke aflevering worden een aantal grote en kleine vragen behandeld. Bijvoorbeeld: hoe knippen astronauten hun haar, en hoe kun je van jezelf weten of je stinkt? Presentatoren Mike Danforth en Ian Chillag gaan op een energieke en vrolijke manier op zoek naar deskundigen of manieren om de vraag te beantwoorden. Je zou zeggen dat alle vragen tegenwoordig wel te googelen zijn, maar dan zijn de antwoorden niet zo vermakelijk. 

de podcastgids in je mailbox?