Vier nieuwe podcasttips van de VPRO Gids van zware jongens tot echte vrouwen

Deep Cover: George Santos

Amerikaans – oplichters

Onlangs bekende George Santos schuld in de rechtbank van New York, waar hij aangeklaagd was voor onder meer witwasserij en fraude. Het was een dieptepunt de neergang van de politicus, die in 2022 voor de Republikeinse partij in het Huis van Afgevaardigden werd verkozen. Journalisten kwamen er toen al snel achter dat grote delen van zijn cv en biografie gelogen waren. Zijn universitaire graad, zijn Joodse achtergrond en de claim dat zijn moeder slachtoffer was van de aanslagen op 11 september, waren allemaal verzonnen.

Maar deze leugens bleken nog maar het begin van het bedrog van Santos, horen we in het vijfde seizoen van Deep Cover, de podcast over mensen die dubbellevens leiden. Presentator Jake Halpern ontrafelt het fenomeen Santos met mensen die hem kennen en journalisten die hem ontmaskerden.

Zware jongens

Nederlands – true crime

Yelle Tieleman (AD), Jan Meeus (NRC) en Harry Lensink (Follow the Money) zijn alledrie doorgewinterde misdaadjournalisten. Zij kennen de wereld van de zware criminaliteit maar al te goed en zitten vol spannende anekdotes. Daar maken ze gebruik van in de nieuwe Podimo-podcast Zware jongens. Daarin bespreken ze het belangrijkste misdaadnieuws van de week. In de eerste aflevering gaat het onder meer om een strafzaak met de opmerkelijke naam Eftermid en over een Zeeuws havenbedrijf dat geheel opgericht lijkt te zijn voor drugssmokkel. Deze podcast is vooral geschikt voor wie net als de drie journalisten bovenmatig geïnteresseerd is in georganiseerde misdaad. Achternamen die afgekort zijn tot één letter vliegen over tafel en soms is moeilijk te volgen wie er aan het woord is. Maar onder de penoze zal hij vast goed beluisterd worden.

Wat blijft

Nederlands - persoonlijke verhalen

In de podcast Wat blijft hoor je elke aflevering een portret van iemand die niet al te lang geleden overleden is. Dat kan een bekende, maar ook onbekende Nederlander zijn. Zo zijn er mooie afleveringen over interviewer Jellie Brouwer en over Nathaniël Gomes, de bedenker van het patatje kapsalon. In de nieuwe aflevering gaat over Esmee Schenck de Jong (1992-2023). Zij was een uitbundige schrijver met veel vrienden en een vrije seksuele moraal. Kort na het verschijnen van haar eerste boek maakte ze een einde aan haar leven. Maarten Dallinga spreekt mensen om haar heen, zoals haar beste vriendin en een stel waar ze een driehoeksverhouding had. Een respectvol portret van een fascinerend mens.

Tested

Canadees – sport

De Algerijnse Imane Khelif deed de afgelopen Olympische spelen veel stof opwaaien. De bokser zou ‘te hard slaan’ voor een vrouw en ze werd ervan beticht een man te zijn. Khelif ging er uiteindelijk met de gouden medaille vandoor, maar ze staat symbool voor een discussie die al speelt sinds vrouwen aan grote sportevenementen mee mogen doen. Dat laat journalist Rose Eveleth zien in de overtuigende en doorwrochte podcastserie Tested. Ze duikt de geschiedenis in en beschrijft vele voorbeelden van biologische variatie tussen mannen en vrouwen en hoe sportbonden daarop reageren. Ook volgt ze de Namibische Christine Mboma, die haar atletiekcarrière alleen mag voortzetten als ze haar testosteronwaarde met medicatie omlaag brengt. Uiteindelijk gaat de serie niet alleen over biologie, sport en regelementen, maar vooral over de vraag: wat is eigenlijk eerlijk?

de podcastgids in je mailbox?