Vier nieuwe podcasttips van de VPRO Gids, van onkruid tot wilde dieren

Dolle Mina’s van de dood

Nederlands - journalistiek

De Coöperatie Laatste Wil vindt dat iedereen recht heeft op een pijnloos en humaan einde van het leven, een zelfgekozen moment. Dat heeft er uiteindelijk toe geleid dat ze aangeklaagd werden vanwege deelname aan een criminele organisatie. In de zevendelige Argos-serie Dolle Mina’s van de dood volgt Hansje van de Beek die rechtszaak, en geeft ondertussen een beeld van de vele ingewikkelde vragen die bij deze kwestie komen kijken. Ze omkleedde het verhaal met western-achtige muziek, wat helemaal past bij de houding van de eigenwijze boomers. Maar ze gaat ook in op de verdrietige gevolgen van het dodelijke middel X, dat de Coöperatie Laatste Wil ontdekte. Ze neemt de luisteraar mee in haar overwegingen, maar neemt geen duidelijk standpunt in, waardoor je zelf ook lang blijft nadenken over deze complexe materie.

Onkruid in het paradijs

Nederlands - docusoap

Volkstuincomplex Buitenzorg in Amsterdam-Noord is een paradijsje in de oprukkende stad. Hier vinden drukke stedelingen rust en verbinding in het groen. Maar dat beeld klopt maar ten dele, ondervindt podcastmaker Silvia Bromet. Er blijken flinke onderlinge spanningen te bestaan: uit de hand gelopen vergaderingen, dreigende appjes en overspannen bestuursleden. De ene tuinder blijkt heel andere ideeën te hebben over het gemeenschapsleven dan de andere. Bovendien rukt de steeds uitbreidende stad steeds verder op en azen projectontwikkelaars op de kostbare grond. Bromet schetst deze minimaatschappij vol kleurrijke figuren in een kalme en mild-ironische podcast voor omroep Max.

Shell Game

Amerikaans - journalistiek

Net als zoveel mensen vraagt ook de Amerikaanse journalist Evan Ratliff zich af in hoeverre AI hem kan vervangen. Hij besluit zijn stem te klonen en daarmee allerlei mensen op te bellen. Het begint met klantenservices, maar later probeert hij zijn stemkloon te laten communiceren met scammers, online therapeuten en zelfs zijn eigen vrienden en familie. De gesprekken zijn soms rommelig, soms hilarisch en soms ijzingwekkend. Ratliff is een geweldige verteller en weet precies te goede middenweg te vinden tussen een persoonlijk verhaal en een kijkje in de technologische toekomst.

Ranger Rob

Nederlands – persoonlijke verhalen

Voor Rob van der Graaf, oftewel Ranger Rob, zijn dieren het allerbelangrijkste in zijn leven. Hij vindt het daarom ook verschrikkelijk als mensen een wild dier als huisdier nemen, om er vervolgens achter komen dat dat helemaal niet werkt. Rob runt een opvang voor exotische dieren en verzorgt servals, woestijnvossen en stokstaartjes, maar hij heeft altijd te weinig geld, nooit tijd voor zijn familie en zijn administratie is een chaos. Podcastmaker Pleuni van den Udenhout, zelf ook een extreme dierenliefhebber, volgt Rob terwijl hij zich een weg baant door een oerwoud van rekeningen, vergunningen en regels. Deze ranger heeft duidelijk het hart op de goede plek, maar de vraag is of hij het redt in de harde mensenwereld.

de podcastgids in je mailbox?