Vier nieuwe podcasttips van de VPRO Gids, van burenruzies tot bizarre televisie

Loket voor het leven

Nederlands – persoonlijke verhalen

Grote en kleine problemen uit het dagelijks leven die worden aangepakt, waar hebben we dat format meer gehoord? Oh ja, ongeveer elke podcast die tegenwoordig uitkomt. Toch is deze van dagblad Trouw niet te missen. Loket voor het leven gaat elke aflevering in op een levensvraag, bijvoorbeeld in de eerste aflevering ‘hoe zorg ik dat ik niet door de mand val’? Hierin komen twee mensen aan het woord die last hadden van ‘imposter syndrome’. Hun verhalen worden in perspectief gezet door een filosoof. Vooral de jongen die tijdens zijn stage bij een krant op grote schaal fraudeerde maakt indruk, net als de montage en het sound design.

We live here now

Amerikaans - journalistiek

Hana Rosin en Lauren Ober wonen in een keurige, voornamelijk links-progressieve wijk in Washington DC. Op een dag wordt de buurt opgeschud door de komst van nieuwe buren. Hun SUV zit vol rechts-radicale bumperstickers en als Ober daar een opmerking over maakt, krijgt ze te horen: ‘We live here now, so suck it bitch!’.

De nieuwe buurvrouw blijkt de moeder van Ashli Babbitt, de vrouw die overleed bij de bestorming van het Capitool door Trump-supporters op 6 januari 2021. Rosin en Ober (levenspartners, maar ook podcastmakers) besluiten te proberen haar beter te leren kennen. Dat levert een heel interessant verhaal op, dat draait om overeenkomsten in plaats van verschillen, zonder de soms abjecte denkbeelden van deze types uit het oog te verliezen.

Split screen: Thrill seekers

Brits/Amerikaans - cultuur

In 2005, op het hoogtepunt van de bizarre reality-tv-formats, ging productiemaatschappij Endemol in Engeland wel heel erg ver. Twaalf Britten werden geselecteerd om mee te doen aan een nieuwe show. Ze kregen alleen te horen dat er avonturiers gezocht werden die in waren voor een uitdaging. Het is zonde om te verklappen waar ze in terechtkwamen, maar het verhaal wordt gereconstrueerd door Nick Vanderkolk, bekend van Love + Radio. Zijn keuze om de interviews met de deelnemers en de crew van het programma door elkaar heen te vlechten zonder tussenkomst van een voice-over, werkt ontzettend goed. Het verhaal wordt, net als de show destijds, elke aflevering bizarder.

Trumped

Brits - journalistiek

Het idyllische leven van een aantal bewoners van Aberdeen aan de kust van Schotland wordt in 2009 opgeschrikt door de plannen van Donald Trump. Hij besluit dat daar de ‘Greatest Golfcourse Ever’ moet komen. Trump wordt door de Schotse regering met open armen ontvangen, want zijn plannen zijn goed voor de werkgelegenheid en beloven meer toerisme. Maar de bewoners vrezen voor het beschermde natuurgebied en weigeren hun huis te verkopen. Hierop volgt een ware david-en-goliathstrijd tussen de twee partijen.

De achtdelige podcast Trumped van journalist Anthony Baxter reconstrueert de botsing tussen de bewoners – gewone mensen die vechten om hun manier van leven te behouden – en de Trump Organization, een machtige onderneming die bereid is winst boven het welzijn van een gemeenschap te stellen.

de podcastgids in je mailbox?