Vier nieuwe podcasttips van de VPRO Gids, van buitenlandse Sywerts tot twee kinderpodcasts.
Mondkapjesmiljonairs
Nederlands – oplichters
In Nederland hebben we Sywert van Lienden, die de tijdens de coronacrisis de boel schandalig fleste door miljoenen op te strijken in een mondkapjesdeal met de overheid. Maar opmerkelijk genoeg kennen meer Europese landen een vergelijkbaar schandaal.
In de Podimo-podcast Mondkapjesmiljonairs vertellen onderzoeksjournalisten in Engeland, Duitsland, Italië, Spanje en Nederland hoe zij hun eigen schandaal aan het licht brachten en wat hun verhaal losmaakte. Opvallend aan deze podcast is het gebruik van kunstmatige intelligentie. Dankzij AI vertellen de buitenlandse journalisten hun verhaal met hun eigen stem, maar wel in het Nederlands.
Geheim agent Liz
Nederlands - jeugd
In de Zapp podcast Geheim agent Liz krijgt de tienjarige Liz geheim-agent-training van haar vader. Hij leert haar nieuwsgierig te zijn en vragen te stellen. Wanneer haar vader plotseling verdwijnt, is Liz ervan overtuigd dat hij op een geheime missie is. Door middel van tips, die luisteraars (haar lizzards) via Whatsappspraakberichten kunnen insturen, gaat ze op onderzoek uit. Geheim agent Liz is een interactieve podcast met 8D-audio en leert kinderen kritisch te zijn, niet alleen in het echt, maar ook online. Naar Liz's motto: Niets is wat het lijkt.
Beestenbrigade: Missie voelspriet
Nederlands – jeugd
Een hommel die zich waagt aan de kunst en een zebraspin als rijmwonder; waar of niet waar? In deze podcast van Zappelin is het in ieder geval de realiteit. Met verhalen die niet zouden misstaan in een boek van Toon Tellegen, nemen de bekende boswachter Tim en Emmely Voelspriet de luisteraars mee naar de dierenwereld in je achtertuin. Bekende Nederlanders zijn de stemmen achter insecten zoals de veenmol (Edson da Graca) en de buxus rups (Stefano Keizers). Net als veel andere kinderpodcasts maakt ook deze gebruikt van 8D-audio. Fantasierijk, maar tegelijkertijd educatief: deze podcast is eigenlijk geschikt voor alle leeftijden.
Bevriende bommen
Nederlands - oorlog
We weten allemaal dat Duitsland in de Tweede Wereldoorlog Nederland bombardeerde. Maar ook door bommen van bondgenoten zijn er vele slachtoffers gevallen. Die verhalen zijn wat minder bekend. Rob Trip vult deze geschiedenis in in de podcast Bevriende bommen. Elke aflevering onderzoekt hij een bombardement, van de Philipsfabrieken in Nijmegen en de fokkerfabriek in Amsterdam-Noord. Hij spreekt mensen die het hebben meegemaakt en maakt ook gebruik van eerder opnames die zijn gemaakt van interviews met ooggetuigen. Duiding komt van een deskundige historicus. Bevriende bommen is zoals een echte NOS-podcast betaamt gedegen gemaakt, maar daardoor ook wat keurig.