Vier nieuwe podcasttips van de VPRO Gids van Spelen tot crisis.

NOS OIympische podcast

Nederlands - sport

De Olympische Spelen zijn in volle gang en naast de stortvloed aan verslaggeving en analyses maakt de NOS ook nog een dagelijkse podcast. Hierin kijkt een wisselende NOS-presentator samen met ‘razende reporter’ Erben Wennemars terug op de dag. De sportieve resultaten zijn meestal al bekend, dus richten ze zich vooral op de ‘beleving’. Zo vertelde tenniscommentator Jan Roelfs hoe zijn commentaarhokje op Roland Garros volstroomde met collega’s die de laatste krachtmeting tussen Nadal en Djokovic wilden zien. Vooral leuk voor de echte liefhebber die geen genoeg kan krijgen van kijkjes achter de schermen van Parijs.

De Co-Med Crisis

Nederlands - journalistiek

De Co-Med Crisis had op geen beter moment kunnen verschijnen: begin juli verklaarde de rechter de omstreden huisartsenketen Co-Med failliet. In de degelijke zesdelige podcastserie spreekt EenVandaag-journalist Paul Schram met betrokkenen als huisartsen, assistenten, toezichthouders en patiënten over hoe het zo ver heeft kunnen komen. Hij ontrafelt helder en rechttoe rechtaan hoe een frauduleuze directeur gebruikmaakte van marktwerking in de zorg en Co-Med liet uitgroeien tot een huisartsenketen met zo’n 50.000 patiënten die vaak ondermaatse zorg kregen.

Dangerous Memories

Amerikaans – true crime

Nadat een privédetective heeft achterhaald waar haar 23-jarige dochter woont, staat de wanhopige Sarah meteen op de stoep. Maar Huey kijkt met een lege blik langs haar heen en fietst schijnbaar onaangedaan weg uit het leven van haar moeder. Haar therapeut heeft haar immers opgedragen elk contact met haar deftige familie te verbreken. In Dangerous Memories hoor je hoe jonge vrouwen uit de Britse upperclass aanklopten bij de charismatische Anne Craig voor psychische hulp, en hoe zij hen vervolgens de vernieling in hielp door ze herinneringen aan te praten aan traumatische gebeurtenissen die nooit hadden plaatsgevonden. Een even fascinerend als huiveringwekkend verhaal, dat ingetogen wordt verteld.

De Politie Podcast - MH17

Nederlands – persoonlijke verhalen

Nu het tien jaar geleden is dat de MH17-vliegtuigramp plaatsvond, verschijnen er vele producties over dit tragische voorval. Hoewel veel oude verhalen worden herhaald, biedt de Politie Podcast-MH17 een fris perspectief. In vijf afleveringen delen medewerkers van de politie hun ervaringen over de ramp. Het gevoelige onderwerp wordt deskundig aangepakt en hoewel er ruimte is voor emoties, wordt er nooit overdreven gedramatiseerd. 

De eerste aflevering gaat over het terughalen van stoffelijke overschotten en de podcast sluit af met het complexe onderzoek naar de daders. Podcastmaker Hajo Magré voegt nuances en context toe aan de verhalen van de agenten, waardoor je een compleet beeld krijgt van hoe deze periode voor de politie is verlopen. Vooral aflevering drie, waarin rechercheurs vertellen over het bijstaan van nabestaanden, toont het sterkste aspect van de podcast: het contrast tussen de professionele afstand en de menselijke emoties van de agenten.  

de podcastgids in je mailbox?