Vier nieuwe podcasttips van de VPRO Gids van verwisseld tot veroordeeld

Gestolen gezicht

Nederlands – true crime

Heel Holland Bakt-jurylid Janny van der Heijden zou het nooit in haar hoofd halen om afslankpillen te gebruiken, laat staan om ze aan te prijzen. Toch prijken haar foto’s op allerlei online advertenties voor dieetmiddelen. In deze podcast zoekt ze samen met Omroep Max-redacteur Jeroen uit hoe dit kan en wat eraan te doen is. Ze spreekt onder anderen medeslachtoffer Miljuschka Witzenhausen, media-advocaat Royce de Vries en een ethisch hacker. Identiteitsfraude en cybercriminaliteit is een belangrijjk en actueel onderwerp, helaas wil deze podcast net te veel uitleggen en is hij daarom af en toe wat stroperig.

Come by Chance

Canadees - jounalistiek

Come by Chance gaat over het opmerkelijke verhaal van twee Canadezen: Clarence Hynes en Craig Avery uit Newfoundland, die er op hun 52ste achter komen dat ze bij geboorte in het plaatselijke Come by Chance ziekenhuis zijn verwisseld. En zij blijken niet de enige te zijn. Het verdriet maar ook de blijdschap die deze ontdekkingen met zich meebrengen worden zorgvuldig uiteengezet. 

Ik heb zelden een podcast geluisterd met zo’n mooi geluidsdecor: minimalistisch en filmisch. Presentator Luke Quinton heeft een zachte meeslepende stem die het verhaal van Hynes en Avery met veel respect en integriteit behandelt, en de accenten en uitdrukkingen als bijvoorbeeld ‘who knit you?’ ('waar kom je vandaan?’- een veel voorkomende vraag in Newfoundland) zijn heerlijk. 

Death of an Artist: Krasner & Pollock

Amerikaans – kunst

Kunstenares Lee Krasner gaf haar eigen carrière op om zich volledig te wijden aan die van haar beroemde echtgenoot, schilder Jackson Pollock. In Death of an Artist: Krasner & Pollock, haalt presentator Katy Hessel haar uit de schaduw van haar man. Zo introduceerde Krasner hem bij Peggy Guggenheim, leerze hem nieuwe technieken en probeerde hem van de drank te houden, wat helaas niet altijd lukte.

Na zijn dood heeft ze zijn nalatenschap beschermd door bij musea exorbitante bedragen te vragen zijn schilderijen, waarmee ze ook de prijzen van de moderne kunst in het algemeen significant verhoogde. Daarnaast bleef Krasner zelf ook altijd schilderen, maar ze kreeg pas op latere leeftijd de erkenning die ze verdiende als kunstenaar.

Veroordeeld

Nederlands – true crime

Eindelijk een misdaadpodcast zonder gespeculeer of sensatiezucht: in Veroordeeld hoor je het eerlijke verhaal van een dader in zijn of haar eigen woorden. In de studio interviewen strafrechtadvocaat Veerle Hammerstein en journalist Lauren Fabels uiteenlopende veroordeelden nadat zij hun straf hebben uitgezeten en terug op het rechte pad zijn. Veel van de geïnterviewden waren zelf cliënt van Hammerstein; haar expertise en herinneringen verdiepen hun verhalen. Sowieso is Hammerstein een advocaat die helder vertelt en interviewt, zonder spannende gewetensvragen uit de weg te gaan. Fabels vult haar daarbij als journalist en ‘strafrechtleek’ goed aan. In deze setting durven de veroordeelden openhartig te vertellen en dat geeft veel inzicht in hoe ze tot hun daden gekomen zijn. De podcast behandelt bovendien intrigerende zaken: de eerste aflevering gaat over Sandra, een moeder die een drugslijn bestierde. Maar er is bijvoorbeeld ook een loverboy bij en een jongen die inbrak bij een BN’er.

de podcastgids in je mailbox?