Vier nieuwe podcasttips van de VPRO Gids, van drugs tot duurzaamheid

Achter de frontlinie

Nederlands – journalistiek - buitenland

In de journalistieke VPRO-serie Frontlinie reist correspondent Bram Vermeulen de hele wereld over om onderbelichte maar belangrijke verhalen uit het buitenland te vertellen. Nu is er ook een podcast, die nog meer verdieping biedt. In Achter de frontlinie spreekt Vermeulen met journalisten, wetenschappers en experts die kritisch kunnen kijken naar onze rol aan de frontlinies van onze tijd. De gesprekken worden afgewisseld met stukken reportage en een blik achter de schermen van het tv-programma.

In de tweede aflevering van de podcast heeft Vermeulen een stekelig gesprek met voormalig politicus René van der Linden. De uitgesproken Limburger én Europeaan onderhoudt nauwe banden met Azerbeidzjan, maar werd ook geschaduwd door de AIVD wegens zijn contacten met Rusland.

Making an opera: hoe doe je dat groen?

Nederlands - cultuur

De opvolger van de prijswinnende podcastserie Making an opera van Stef Visjager gaat over de groene ambities van De Nationale Opera (DNO). Zij willen hun opera The Shell Trial zo duurzaam mogelijk op de planken brengen. Natuurlijk lopen ze al snel tegen problemen op. Zo wil de vormgever graag echt vuur en echt ijs op het podium zien. Maar dat gebeurt met propaangas en dan verbrand je dus fossiele brandstoffen op het podium. Geen goed signaal, maar wat is het alternatief?

Visjager volgt in de zesdelige serie het proces vanuit allerlei verschillende invalshoeken. De dilemma’s zullen herkenbaar zijn voor veel bedrijven en particulieren. De urgentie van de klimaatcrisis wordt gevoeld, de ambitie is er, maar de praktijk is weerbarstig.

Varnamtown

Amerikaans - journalistiek

In 1981 landde een vliegtuig met het logo van de band REO Speedwagon vlakbij het ingeslapen stadje Varnamtown, North Carolina. Aan boord was een gigantische lading drugs die van Pablo Escobar zou komen. Ruim veertig jaar later gaan journalist Joshua Davis en zijn goede vriend, de beroemde acteur Kyle MacLachlan (Twin Peaks) naar het stadje, waar ongeveer iedereen familie van elkaar is, om te kijken wat de drugshandel voor invloed heeft gehad. Het zijn ingrediënten voor een sappige en boeiende podcast, maar het resultaat is een wat vreemde mengelmoes.

MacLachlan en Davis hebben veel lol samen, maar als luisteraar weet je soms niet wie er aan het woord is en welk onderdeel van het verhaal nou precies belangrijk is. Bovendien gaat de helft van de afleveringen op aan reclame en anekdotes over dingen die achter de schermen zijn gebeurd. Maar wie goed op blijft letten, wordt getrakteerd op een parade van kleurrijke karakters en gekke anekdotes.

Who Trolled Amber?

Brits – journalistiek

Het was in 2022 een van de meest besproken verhalen in de roddelrubrieken: de rechtszaak tussen acteurs ex-geliefden Johnny Depp en Amber Heard.

Hoewel het bewijs tegen Depp vrij overweldigend was, keerde de publieke opinie zich steeds meer tegen Heard. Op sociale media werd ze op een ongekende manier door het slijk gehaald. Dat vond de Britse podcastmaker Alexi Mostrous (Sweet Bobby, Hoaxed) vreemd. Een groot deel van de anti-Amberberichten lijkt van bots te komen, volgens een expert zelfs rond de vijftig procent. In deze podcast onderzoekt Mostrous de rol van die bots. Waar komt die haat tegen Heard vandaan? Hebben die berichten de publieke opinie (en belangrijker nog, die van de rechtbankjury) beïnvloed? Wie heeft dit trollenleger in het leven geroepen, en misschien wel de belangrijkste vraag: kan deze strategie ook op andere nieuwsverhalen worden toegepast?

de podcastgids in je mailbox?