Vier nieuwe podcasttips van de VPRO Gids van schietpartij tot levensles

Wiels de moordzaak

Nederlands – true crime

Op 5 mei 2013 werd de populaire Curaçaose politicus Helmin Wiels op klaarlichte dag doodgeschoten. De moord houdt het eiland nog steeds in zijn greep. Dat is voor Natasja Gibbs de aanleiding om naar Curaçao te gaan en de zaak tegen het licht te houden.

Het is een verademing om te horen hoe een doorgewinterde journalist als Gibbs een misdaadzaak aanpakt: grondig, vasthoudend en onverschrokken. Ze spreekt met familie van Wiels, collega-journalisten en betrokkenen op het eiland. Maar haar grootste prestatie is dat het haar lukt een interview te regelen met de veroordeelde opdrachtgever voor de moord.

Er komen, net als bij veel andere truecrimepodcasts, geen echt nieuwe feiten naar boven. Wat Wiels de moordzaak wel biedt, is meer inzicht in de politiek en maatschappij van Curaçao en een glansrol voor Natasja Gibbs als journalist en verhalenverteller.

Lang zal ze leven

Nederlands - interviews

Journalist en presentator Liesbeth Staats werd onlangs vijftig en dat zette haar aan het denken over de manier waarop ze de tweede helft van haar leven zal inrichten. In de podcast Lang zal ze leven interviewt ze vrouwen die daar al ruimschoots ervaring mee hebben. Ik luisterde de aflevering met emeritus hoogleraar wetenschapsonderzoek Trudy Dehue. Zij schreef onlangs nog het geweldige boek Ei, foetus, baby en met Staats praat ze over hard werken, ertoe willen doen en omgaan met verlies.

Het is een mooi en leerzaam gesprek, al zegt Dehue: ‘Eigenlijk geef ik liever geen levensadvies. Ik kan alleen maar vertellen hoe ik me prettig voel en als iemand daar iets aan heeft, nou, het is gratis.’ Doe er je voordeel mee.

In Retrospect

Amerikaans - cultuur

‘Achteraf gezien’ is alles anders, en met dat gegeven maken de Amerikaanse journalisten Jessica Bennett (The New York Times) en Susie Banikarim (o.a. Vice, ABC) een podcast over media en popcultuur, met een feministische touch.

Samen bespreken ze ‘met de kennis van nu’ mediakwesties uit het (recente) verleden. Waarom werd bijvoorbeeld de eerste zwarte Miss America Vanessa Williams onttroond, en wat zegt dat over racisme en seksisme in de jaren tachtig? Hoe kijken we terug op tv-fenomenen uit de vorige eeuw als Dawson’s Creek of Oprah Winfrey, en wat is het verhaal achter die ene ‘lesbische’ grap uit Golden Girls? Maar ook: hoe kwam de term MILF in zwang? De hosts vliegen onderhoudend, kritisch en geestig door de materie, en sparen daarbij zichzelf niet.

Confronting: Columbine

Amerikaans - persoonlijke verhalen

In april was het 25 jaar geleden dat twee jongens twaalf studenten en een docent doodschoten op de Columbine High School in Colorado. Het is niet de dodelijkste schietpartij in de geschiedenis van Amerika, maar wel één van invloedrijkste. Wereldwijd ontbrandden discussies over wapenwetten, gewelddadige videogames en schoolpesterijen. In Confronting: Columbine duikt slachtoffer Amy Over opnieuw in de traumatische gebeurtenissen die haar leven tekenden.
De podcast is opgedeeld in twee delen; de eerste vijf afleveringen gaan over de schietpartij zelf en de volgende vijf over de brede nasleep. Onder andere medeslachtoffers, hulpverleners en experts komen aan het woord. Amy Over is een uitstekende host, die als ervaringsdeskundige niet alleen weet wat er nog verteld moet worden, maar ook feilloos contact maakt met haar gasten. Confronting: Columbine is een podcast die alleen maar op deze manier gemaakt had kunnen worden.

de podcastgids in je mailbox?