Vier nieuwe podcasttips van de VPRO Gids, van kaas tot zebra.
Nederland en de apartheid
Nederlands - geschiedenis
Journalist Remco Tomesen en singer-songwriter Joya Mooi ontdekken in deze podcast van omroep Max de geschiedenis van de Zuid-Afrikaanse apartheid en de rol van Nederland daarin. Nederlandse oud-politici en voormalige anti-apartheidsactivisten komen aan het woord en ze reizen natuurlijk ook af naar Zuid-Afrika. Ze gaan op zoek naar de mensen achter de bekende straatnamen en krijgen onder anderen de dochter van Desmond Tutu te spreken. Mooi is een prettige verteller en heeft een persoonlijke band met het onderwerp: haar vader werd geboren in Johannesburg en was vrijheidsstrijder en lid van het ANC. Nederland en de apartheid is de eerste in een reeks podcasts waarin de rol van Nederland bij bepalende momenten in de wereldgeschiedenis wordt onderzocht.
Hoe kaas de wereld redt
Nederlands - voedsel
Kaas is heerlijk en een belangrijk onderdeel van onze Nederlandse identiteit. Tegelijk is de manier waarop momenteel zuivel wordt geproduceerd funest voor onze planeet. Marion Oskamp en Simon Heymans maakten eerder De Brand in het Landhuis en De gestolen schilderijen van Jopie Huisman, maar gooien het hun nieuwe serie over een heel andere boeg. Ze gaan op zoek naar manieren om echte kaas te produceren zonder tussenkomst van een koe. Daar zijn we in Nederland al behoorlijk ver mee, zo blijkt. Ze bekijken het van de andere kant door een biologische boer te volgen, waarbij Oskamp verliefd wordt op een kalfje. En ondertussen zijn ze bezig met de vraag: zijn wij kaaskoppen eigenlijk wel klaar voor koevrije kaas?
You didn’t see nothin
Amerikaans – true crime – persoonlijke verhalen
In 1997 werd een dertienjarige zwarte jongen uit Chicago bijna doodgeslagen door een groep witte jongeren. De gebeurtenis beheerste wekenlang het nieuws en maakte ook diepe indruk op de toen 23-jarige Yohance Lacour. Hij ging onderzoek doen naar de zaak en zette daarmee zijn eerste schreden op het pad van de journalistiek. Dat leek veelbelovend, hoe komt het dan dat hij later tien jaar de gevangenis in moest voor drugshandel?
In deze indrukwekkende podcast vervlecht Lacour zijn eigen geschiedenis met een reconstructie van de misdaad en de nasleep ervan. In een geheel eigen stijl maakt hij op een rauwe manier duidelijk hoe pijnlijk en bepalend de rassenverhoudingen in Amerika nog altijd zijn.
De ondergrond
Nederlands – journalistiek
Sam van Raalte is terug met een tweede seizoen van zijn onafhankelijke podcast De Ondergrond, waarin hij allerlei verhalen vertelt die hem zelf interesseren. Hij gaat daarbij vooral op zoek naar ‘rauwe randjes’. De eerste aflevering gaat over zijn toevallige ontmoeting met een van de bekendste vuurwerkyoutubers. Deze zogenaamde ‘Poolse Zebra’ trok miljoenen views met zijn filmpjes van levensgevaarlijke explosies van illegaal vuurwerk, tot de politie beslag legde op zijn kanaal en hij voor de rechter moest komen. Aan Sam doet hij zijn eerlijke verhaal.