Vier nieuwe podcasttips van de VPRO Gids, van Istanbul tot Niemandsland

Niemandsland

Nederlands – journalistiek

Onlangs werd in Nieuwegein op klaarlichte dag een meisje van elf vermoord. De dader was een man die in de buurt al langer bekend stond om zijn psychische problemen en verwarde gedrag. Het maakte deze podcast helaas pijnlijk actueel.

De 25-jarige Rens werd op 1 augustus 2023 werd in zijn appartement in Amsterdam doodgestoken door zijn bovenbuurman Tolga. Die had ernstige psychische problemen, maar weigerde hulp. In de podcast Niemandsland van de Volkskrant onderzoeken journalist Elsbeth Stoker en podcastmaker Dija Kabba de zaak. Ze spreken met de ontredderde familie van Rens, maar ook met iemand uit de familie van de dader. Zij zagen hun grootste nachtmerrie uitkomen, want Tolga was al jaren verward en gevaarlijk. Helaas gebeuren dit soort tragedies vaker. Hoe kan dat en wat moet er gebeuren om ze in de toekomst te voorkomen? Daarover gaat deze evenwichtige, maar ook zeer invoelende podcast.

Look audioproject

Nederlands - kunst

Iemand in de ogen kijken is aan de ene kant heel alledaags, maar aan de andere kant ook heel intiem en spannend. Daarover gaat het audioproject Look, dat bestaat uit een interactieve installatie en een zesdelige podcast. In de podcast hoor je mensen met allerlei achtergronden en uit verschillende culturen vertellen over wat oogcontact voor ze betekent. Zo vertelt iemand met autisme dat hij het liefst nooit oogcontact zou maken en beschrijft een Nigeriaanse schrijver hoe hij het contact met anderen in Londen, Nederland en Nigeria ervaart. De afleveringen zijn gemaakt door verschillende talentvolle makers en gepresenteerd door Babah Tarawally. Luisteren kan (gelukkig) gewoon lekker terwijl je in de verte staart, maar geeft je wel een blik op de wereld door de ogen van een ander.

Enkele reis Istanbul

Nederlands - journalistiek

De zusjes Betül en Bergün Varan groeiden op in Etten-Leur, maar vertrokken als jonge twintigers naar Istanbul om zich aan te sluiten bij Grup Yorum, een Turkse protestband. De muziekgroep heeft volgens de Turkse overheid banden met een terroristische organisatie en daarom zitten de twee zussen allebei regelmatig in de gevangenis. Ze hebben hun hele leven in het teken gesteld van de groep en gingen zelfs al een paar keer in hongerstaking. In de vierdelige podcast Enkele reis Istanbul volgen Emmie Kollau en Catrien Spijkerman vier jaar lang de idealistische strijd van de twee zussen en hun ouders. Ze nemen de luisteraar mee in hun onderzoek naar hun daden en drijfveren. Hoe onschuldig is dit gezin nou echt? En waar komt dat radicale activisme vandaan?

Scientias

Nederlands - wetenschap

In deze podcast van het populairwetenschappelijke magazine Scientias bespreken journalist Diederik Jekel en hoofdredacteur Krijn Soeteman het wetenschapsnieuws van de afgelopen week op een vlotte, humoristische en toegankelijke manier.
Hoewel het de bedoeling was de podcast rond de dertig minuten te houden, duurt aflevering drie al vijftig minuten, wat eigenlijk te lang is. Als ze zich aan de tijd houden heeft de podcast wel precies de juiste spanningsboog. Vooral de rubriek Wetenschap achter het nieuws is interessant. In de eerste aflevering onderzoeken ze bijvoorbeeld of de bosbranden in L.A echt te wijten zijn aan klimaatverandering.

de podcastgids in je mailbox?