Waarom lezen? 23 mei 2018 Een deel van de non-fictie die de op 22 mei overleden Philip Roth schreef, is verzameld in een bundel met de bijna pesterige titel Waarom schrijven?
Verslavende familiekroniek 22 mei 2018 Pas na haar scheiding van Kingsley Amis leverde Elizabeth Jane Howard haar beste romans af. Het derde deel van Howards familie-epos 'De Cazalets' is nu in het Nederlands vertaald onder de titel Verwarring.
Verslavende familiekroniek 22 mei 2018 Pas na haar scheiding van Kingsley Amis leverde Elizabeth Jane Howard haar beste romans af. Het derde deel van Howards familie-epos 'De Cazalets' is nu in het Nederlands vertaald onder de titel Verwarring.
Amsterdam voor gevorderden 15 mei 2018 Akashic Books voegt deze week de titel Amsterdam Noir toe aan de illustere Noir-serie. De bundel met misdaadverhalen werd samengesteld door René Appel en vertaler Josh Pachter.
Overleven na 4b 8 mei 2018 De veelgeprezen jeugdboekenschrijver Anna Woltz verzorgt dit jaar de Annie M.G. Schmidtlezing. De VPRO Gids mocht met haar mee naar een scholengemeenschap in Valkenswaard, waar ze brugklassers moest zien te boeien. ‘Zou jij willen stoppen met chips eten?’
Gevoel voor soldaten 24 april 2018 In zijn boeken weet militair historicus Antony Beevor de verschrikkingen van de oorlog invoelbaar te maken. Zijn laatste boek gaat over de slag bij Arnhem.
Topje van de ijsberg 16 april 2018 In Jij bent van mij verwerkte Peter Middendorp veel details uit de zaak-Marianne Vaatstra. Toch is het volgens de auteur geen roman over het meisje en haar moordenaar: 'In wezen gaat het over een vader en de relatie met zijn dochter.'
Geen gewoon meisje 10 april 2018 Marianne Thamm groeide als wit meisje in Pretoria op tijdens de apartheid. In haar boek De ondraaglijke blankheid van het bestaan vraagt zij zich af hoe mensen zoals zij hun morele kompas ontwikkelen.
Terug naar Ferrara 3 april 2018 De stad Ferrara speelt een grote rol in de boeken van Giorgio Bassani. In Het verhaal van Ferrara zijn zes in het Nederlands vertaalde werken – vier romans en twee verhalenbundels – van de Italiaanse auteur samengebracht.
Spannende puzzels 27 maart 2018 In 2017 schreef Jan van Mersbergen een thriller, om te kijken of hij dit kon. Nu publiceert hij onder het pseudoniem Frederik Baas zijn tweede, Herberekening.
De Chinese strip in beeld 27 maart 2018 De intrigerende overzichtstentoonstelling Panorama van de Chinese strip: Beeldverhalen van elders richt zich op het Chinese beeldverhaal vanaf de twintigste eeuw tot nu.
Tantaliserend 20 maart 2018 Hij durft wel, John Banville. Zijn nieuwe roman, Mevrouw Osmond, is een vervolg op The Portrait of a Lady (1881) van meesterstilist Henry James.
Niet voor publicatie 13 maart 2018 Mensje van Keulen schreef haar dagboeken wanneer ze vastliep met het ‘echte werk’, en niet om ze te publiceren. Nu verschijnt met Neerslag van een huwelijk toch een tweede deel.
De grote VPRO Gids literaire boekenquiz 6 maart 2018 Er was maar één schrijver aan wie wij dit jaar onze vermaarde quiz konden toevertrouwen. Met ‘Natuur’ als Boekenweekthema was Gerbrand Bakker de enige kandidaat die deze eervolle klus naar behoren kon klaren. Welke andere schrijver mag zich immers gediplomeerd hovenier noemen? (Al verklaart hij in zijn nieuwe boek Rotgrond bestaat niet dat hij zich altijd een tamelijk onbeholpen hovenier heeft gevoeld.)
Gedroomde gast 6 maart 2018 Welbeschouwd kan er in de zesde editie van 'DWDD Heimwee: Hier is.. Adriaan van Dis' maar één man te gast zijn: Stephen Fry. We verheugen ons op charmant kakkineuze tweespraak.
Wandelen op papier 27 februari 2018 De Schots-Amerikaanse natuurschrijver John Muir wilde dolgraag dat zijn lezers zagen wat hij had gezien en voelden wat hij had gevoeld.
Koudeoorlogskind 20 februari 2018 In haar boek 'Raadselvader. Kind in de Koude Oorlog' ontleedt schrijfster/sociologe Jolande Withuis de relatie met haar vader, een overtuigd communist, en haar jeugd tijdens de Koude Oorlog: ‘Wij waren de vijand.’
De grimlach van een kind 13 februari 2018 De brieven die kunstenaar Emma Reyes schreef over haar liefdeloze jeugd in Colombia werden gebundeld in Het boek van Emma. Dankzij haar geraffineerde schrijfstijl is het geen gruwelsmartlap geworden.
Door de tuin geleid 5 februari 2018 In Life in the Garden laat Penelope Lively cultuurgeschiedenis en persoonlijke herinneringen over tuinieren volmaakt in elkaar overvloeien.
Zwart op wit 29 januari 2018 In de verhalenbundel Zwart verzamelden Vamba Sherif en Ebissé Rouw Afro-Europese literatuur uit de Lage Landen.