'Here' van de Belgische regisseur Bas Devos is een prachtig minimalistische, detailrijke film over menselijke connectie en het gevoel van thuishoren. Met in het hart een klein verhaal over een potentiële liefde.

Stefan en Shuxiu wonen beiden in Brussel. Hij is een Roemeense bouwvakker die verlangt naar zijn land van herkomst, zij is een in België opgegroeide Chinese masterstudent die onderzoek doet naar mos en lesgeeft over planten. In Here, de prachtige nieuwe film van de Belgische filmmaker Bas Devos (Violet, Ghost Tropic), ontmoeten de twee elkaar toevallig, waarna tussen hen iets bijzonders ontstaat.

Een nieuwe liefde, een mooie vriendschap; wat er precies opbloeit tussen de twee blijft in het midden. Dat ze zielsverwanten zijn is echter meteen duidelijk. Stefan (mooi ingetogen gespeeld door Stefan Gota, met wie Devos eerder samenwerkte in Ghost Tropic) heeft zich nooit echt weten te settelen in de Belgische hoofdstad, en ziet in Shuxiu eindelijk iemand die hem volledig lijkt te begrijpen. En Shuxiu (filmeditor en dj Liyo Gong, in haar eerste acteerklus) waardeert het dat de rustige, bedachtzame Stefan net als zij aandacht heeft voor de kleine dingen in het leven.

Een plot heeft Here nauwelijks, het draait in Devos’ film veel meer om sfeer, observaties en details. Prachtige, kalme beelden van de stad en de natuur - geschoten op 16mm door cinematograaf Grimm Vandekerckhove, die op het afgelopen IFFR de Robby Müller Award won - worden in een perfect tempo met elkaar afgewisseld. En ze hebben, in combinatie met de fijne geluidsband waarop vooral natuurgeluiden te horen zijn, een haast meditatief effect.

Liyo Gong als Shuxiu in Here

Op het filmfestival in Berlijn won Here de prijs voor beste film in de Encounters-competitie. De jury prees de manier waarop Devos traditionele narratieve elementen combineert met een beeldtaal waarbij het zintuiglijke de voorgrond krijgt. En dat is ook precies wat Here zo goed maakt: we horen niet alleen de wonderschone bespiegelingen over het leven en de menselijke connectie die de personages in dialoog met elkaar delen, we zien ook wat die gesprekken met ze doen.

‘Mos groeit overal, maar de meeste mensen zien het niet eens’, legt Shuxiu halverwege de film uit aan Stefan, terwijl ze hem wat van de diepgroene begroeiing overhandigt die ze bestudeert in een vergeten stukje bos aan de rand van de stad. 'Dat wat je daar in je hand houdt is een microbos. Een bos vol leven.’ Over het kleine, intieme meesterwerkje Here zou je hetzelfde kunnen stellen: het is een film over de schoonheid van de details in het leven die we normaal gesproken maar al te gauw over het hoofd zien.

Here

Here draait vanaf donderdag 20 juni in de bioscoop

elke vrijdag