Iedere week tipt de redactie van VPRO Cinema de beste en interessantste films op Netflix. Met ditmaal o.a. een documentaire over de Zweedse DJ Avicii en een oorlogsdrama uit Noorwegen.

Avicii – I’m Tim

Dat we artiesten niet echt kennen, werd duidelijk toen de immens populaire Avicii in 2018 op 28-jarige leeftijd onverwachts suïcide pleegde. Avicii – I’m Tim wil laten zien wie Tim Bergling, de man achter de succesvolle Zweedse DJ, was. De documentaire neemt ons mee van zijn geboorte tot zijn vroege dood, met ongezien beeldmateriaal, nieuwe interviews met familie, vrienden en collega’s en een voice-over samengesteld uit audiofragmenten van Tim zelf. Regisseur Henrik Burman wil niet speculeren over de redenen voor Tims suïcide – een nobele, maar ook frustrerende keuze. De persoonlijke focus toont vooral hoe weinig Tims naasten over zijn mentale toestand wisten.

Nr. 24

Gunnar Sønsteby is een jonge accountant als de nazi’s in april 1940 Noorwegen binnenvallen. Hij sluit zich al snel aan bij het verzet en groeit uit tot een van de leiders, verantwoordelijk voor talloze sabotageacties. Met dank aan zijn stalen zenuwen, een sobere levensstijl, het nodige geluk én een totaal gemiddeld uiterlijk weet hij de gehele oorlog uit handen van de Gestapo te blijven. Die kwaliteiten maken van Sønsteby een nogal atypische – en daardoor soms wat vlakke – filmheld, maar gelukkig maakt regisseur John Andreas Andersen (The Quake) een aantal interessante keuzes: zo opent en eindigt de film met Sønsteby die op hoge leeftijd een lezing geeft op een middelbare school, en in één van de sleutelscènes wordt de klassieke soundtrack ingeruild voor Radiohead.

Le papillon

Zeventiger Michel Serrault (La cage aux folles) speelt een oude brombeer die tijdens een zoektocht naar een speciale vlinder in de Alpen raakt opgescheept met een weggelopen achtjarig meisje. Zoals te verwachten valt, is zijn chagrijn niet opgewassen tegen het ontwapenende kind. Een kaderverhaaltje over de zoektocht naar het - ongetwijfeld gekidnapte - meisje levert laagspanning. Regisseur en scenarist Philippe Muyl ging het sentiment niet uit de weg, maar het sterke samenspel van de grijsaard en het meisje, geschoten tegen de achtergrond van de Alpen, zorgt voor topcinema.

Laatste kans: Vengeance

Deze film is nog maar t/m 28 januari te zien op Netflix

Acteur B.J. Novak speelde jarenlang een verwaande loser in de Amerikaanse versie van The Office. Die ervaring neemt hij duidelijk mee in deze komedie vol ongemak en misverstand, waarin hij op de aftiteling staat als hoofdrolspeler, scenarist, regisseur en producent. Novak speelt journalist Ben, die van New York naar Texas reist om een podcast te maken over de vermeende moord op een ex-vriendin. Het whodunit-element is niet al te logisch of enerverend uitgewerkt, maar de satirische humor – over actuele thema’s als polarisatie en online-cultuur – is regelmatig scherp. Geen meesterwerk, wel vermakelijk en sympathiek.

Laatste kans: The Constant Gardener

Deze film is nog maar t/m 31 januari te zien op Netflix

Als de vrouw (Rachel Weisz) van een Engelse diplomaat Justin (Ralph Fiennes) in Kenia vermoord gevonden wordt denkt de roddelzieke Britse diplomatengemeenschap in eerste instantie aan een crime passionel. Maar de fervente tuinier Justin weigert te geloven dat zijn vrouw ontrouw was en volgt het geëngageerde voetspoor van zijn overleden echtgenote en vindt een sinister complot. Deze geslaagde verfilming van de ijzingwekkende roman van John le Carré is zowel een thriller, een liefdesverhaal en een aanklacht. Weisz won een Oscar voor haar bijrol.