Aan haar publiek vraagt de activistische advocaat Sylwia Gregorczyk-Abram of Polen nu een autoritaire of een gematigd autoritaire staat is. Ze zet een stappenplan uiteen waarvan de eerste drie fasen volgens haar achter de rug zijn: na machtsovername worden de bestaande regels genegeerd, nieuwe regels worden ondanks hevige protesten als fait accompli gepresenteerd en na verkiezingswinst wordt de strategie gecontinueerd [in 2019 won PiS wederom de parlementsverkiezingen, maar de partij verloor de meerderheid in de senaat, red.].
Gregorczyk-Abram reageert geërgerd als een collega de parlementsverkiezingen van 2023 aansnijdt, zijn hoop op betere tijden. Nog jaren in dit tempo actievoeren, het Hooggerechtshof aanschrijven, het land doortrekken en telkens naar het Europees Hof om standpunten te verdedigen – de gedachte alleen al is haar te veel.
De nieuwe generatie politieke activisten is moe, veel van hen raken hun baan en inkomen kwijt – Gregorczyk-Abrams gemoedstoestand weerspiegelt het door haar aangehaalde stappenplan. Echte verandering komt van binnenuit, wordt er vaak gezegd. Maar wat als het verzet van activisten zoals zij en haar collega’s verslapt?
‘Zijn we in dit stadium aanbeland?’ vraagt de advocaat over deze vierde fase aan haar toehoorders buiten beeld, waaronder zich vermoedelijk weinig PiS-stemmers zullen bevinden.
Het vijfde en laatste stadium uit het stappenplan richting een autoritaire staat is consolidatie: een nieuwe interpretatie van de grondwet wordt de norm.
Wat repressie is, heeft een voormalig rechter uit Turkije aan den lijve ondervonden. Hij kijkt in de camera en zegt: ‘Ik ging naar bed als rechter en werd wakker als terrorist. De democratie en rechtsstaat verliezen doet pijn. En ik weet hoe het voelt om te laat te zijn.’
In hulp vanuit de Europese Unie heeft Tuleya weinig vertrouwen. Hij is in zijn kantoor, pakt zijn rugtas in en haalt de Duitse invasie van 1939 aan. Europa liet Polen in de steek, dus zal het de rechtsstaat nu ook niet redden, is zijn redenering.
‘Vooral als we die niet eens zelf kunnen verdedigen.’