Een luchtig en fascinerend inkijkje in de raëliaanse beweging, een absurde ufosekte met wereldwijd duizenden aanhangers.

De Israëlische filmmaker Yoav Shamir (1970) kreeg enkele jaren geleden een mysterieuze brief waarin stond dat hij ‘vanwege zijn controversiële kijk op het Israëlische beleid in zijn documentaires’ was benoemd tot Eregids van de raëliaanse beweging – een eer die daarvoor al onder meer Madonna, Hugh Hefner en Michel Houellebecq te beurt was gevallen. Shamir dacht uiteraard aan een grap, maar toen hij erachter kwam dat de raëlianen het meenden, raakte hij gefascineerd door de sekte en besloot hij als eerste van de Eregidsen zijn oorkonde daadwerkelijk op te halen.

Die ceremonie – in Slovenië – bleek het begin van een bizar avontuur, met als eindresultaat de documentaire The Prophet and the Space Aliens. Niet zo zware kost als andere documentaires over sektes, maar eerder een luchtig en fascinerend inkijkje in een absurd ufogeloof, geleid door de profeet Raël (Vichy, 1946) die voordat hij profeet werd onder meer zanger, coureur en autojournalist was.

de nieuwste documentairetips in je mailbox?