Oos Kesbeke is alweer de derde generatie die het Amsterdamse familiebedrijf in tafelzuren bestierd. Maar zijn de ingelegde groenten ook besteed aan zijn twee zoons?

In 1948, in een kleine kelder aan het Amsterdamse Waterlooplein, begon de Zeeuwse Charles Kesbeke met een inleggerij van tafelzuur. Deze kans deed zich voor omdat de meeste zuurinleggerijen in Amsterdam waren verdwenen na de Jodenvervolging. In het begin bestonden zijn klanten voornamelijk uit visboeren en cafés. Kesbeke werd pas echt een bedrijf toen Charles’ zoon Camiel het roer overnam. Anno 2024 runt Oos Kesbeke (de Augurkenkoning), kleinzoon van Charles en zoon van Camiel, het nog steeds in Amsterdam gevestigde familiebedrijf. Onder leiding van Oos, die het roer overnam in 1997, is Kesbeke uitgegroeid tot marktleider in tafelzuren.

In de bejubelde realityserie De Augurkenkoning volgen we het reilen en zeilen in de fabriek Kesbeke. Leidraad is hoe Oos zijn zoons – de ‘augurkenprinsen’ –  Camiel en Silvian klaarstoomt om het familiebedrijf over te nemen. Ook krijgen we een kijkje in het privéleven van de augurkenkoning. Oos woont samen met zijn behoorlijk jongere vriendin boven de fabriek. De voornaamste spil van de realityserie is de onderlinge communicatie tussen Oos en zijn zoons, die allebei niet staan te popelen om het bedrijf over te gaan nemen.

De serie heeft daverend goede kijkcijfers; zo’n 700.000 mensen keken naar het eerste seizoen van De Augurkenkoning. Ook is de realityserie genomineerd voor een Gouden Televizier-Ring, die Oos dolgraag wil winnen, want ‘als we ergens aan meedoen, willen we wel winnen’, aldus Oos. Maar zoon Silvian had er eigenlijk na het eerste seizoen al genoeg van. En in verschillende berichten werd over het tweede seizoen gesproken als het einde van De Augurkenkoning. De komst van het derde seizoen van De Augurkenkoning is dan ook vrij onverwachts.

Kesbeke is een familiebedrijf in hart en nieren en Oos respecteert de tradities die zijn voorgangers gestart zijn. Zo houdt hij het kerstfeest voor zijn personeel in de fabriek in ere. En, zoals we zagen in seizoen 2, neemt hij traditiegetrouw het hele bedrijf mee voor een reisje naar Lissabon. Maar de familie Kesbeke blijft ook verrassen. In het tweede seizoen van De Augurkenkoning is gebleken dat Oos naast zijn passie voor tafelzuren ook een voorliefde heeft voor dansen. De dansschool die hij ooit opzette met zijn vrouw Marcella heeft hij opengehouden na haar vroegtijdige overlijden. Nog steeds gaat Oos nog jaarlijks op wintersport met de dansschool. Het derde seizoen van De Augurkenkoning zal ongetwijfeld evengoed bol staan van  nieuwe onverwachte en vermakelijke momenten. 

Maar de realityserie verzorgt meer dan louter entertainment: ze heeft boer Marcel Pijl uit Hijken (Drenthe) bijvoorbeeld geïnspireerd augurkenboer te worden, ondanks het feit dat augurken al tientallen decennia niet meer geteeld worden in Nederland. Oos, die zijn augurken uit Duitsland importeert, is dan ook dolblij met de (terug)komst van de Nederlandse augurk en gaat met de Drentse boer een samenwerking aan.

De Augurkenkoning

donderdag 10 oktober

rtl 5 20.30-21.55