Aan de Herungerberg in Venlo zit Backus aan de Grens, een supermarkt met visspeciaalzaak, waar je ook koffie kunt drinken op een terras. Het familiebedrijf bestaat al bijna 150 jaar en heeft een kleine maar belangrijke rol gespeeld in de vaderlandse geschiedenis. Vierdegeneratie-eigenaar Frans Backus ontvangt nog regelmatig toeristen met historische interesse, die willen zien waar zich het Venlo-incident heeft afgespeeld. Ook Paul Ruigrok en Huibert Crijns togen naar Backus. Ze willen de plek graag met eigen ogen zien, nadat ze maanden onderzoek hadden gedaan naar de gebeurtenissen van 9 november 1939 voor hun podcast Het Venlo-incident.
Op die noodlottige dag dachten Britse geheimagenten en een Nederlandse luitenant een afspraak te hebben met een Duitse verzetsgroep die een aanslag op Adolf Hitler wilde plegen. Verzet van binnenuit kwam de Britten natuurlijk geweldig uit. Als de Duitsers zelf in opstand zouden komen tegen de nazi’s kon een grote tweede wereldoorlog misschien nog voorkomen worden. Maar de mannen die in Venlo opdoken waren geen opponenten van Hitler, het waren agenten van de Sicherheitsdienst, de geheime dienst van het naziregime. Ze hadden een valstrik opgezet om Britse agenten in handen te krijgen en zo informatie te krijgen over het Britse spionagenetwerk op het Europese vasteland. Er begon direct een schietpartij, waarbij Nederlander Dirk Klop werd vermoord en de twee Britten werden gevangengenomen en naar Duitsland gebracht voor verhoor.
Het Venlo-incident was niet alleen een afgang voor de geheime diensten, het was ook een cruciaal moment in de aanvang van de Tweede Wereldoorlog in Nederland. Wie was Dirk Klop, wie waren die Britse spionnen, en hoe kwam het dat ze zo om de tuin werden geleid? Dat proberen Ruigrok en Crijns in vier onderhoudende afleveringen uit te zoeken.
Ruigrok heeft een prettige vertelstem en maakte ook de podcast Het Geheim van Wijsman. Hij is journalist bij Andere tijden, wat aan deze podcast ook goed te horen is. De makers proberen de geschiedenis zo veel mogelijk tot leven te brengen door plekken te bezoeken, kenners te spreken en archieven te raadplegen. Crijns is namelijk collectiespecialist bij de nationale bibliotheek en de KB is naast de NTR coproducent van de serie. Daarnaast slaan de makers regelmatig een brug naar het heden, want spionage, politieke spelletjes, oorlogsdreiging en nepnieuws zijn nog steeds maar al te actueel.