In een podcast die over pessimisme en depressie gaat, zou je vermoeden dat er psychologen en psychiaters aanschuiven om te vertellen hoe je dit het beste kunt aanpakken. Journalist Mette te Velde (44), de maker van Wie redt Wilbert (en de rest van de mensheid)?!, kiest echter voor een andere route; de met somberheid worstelende Wilbert van de Kamp (35) heeft al een gang door de geestelijke gezondheidszorg doorlopen, en dus krijgt hij in de podcast inzichten én opdrachten van gasten met een positieve visie op het leven.
Te Velde kwam op het idee voor de podcast, nadat ze Van de Kamp telkens tegenkwam op evenementen met betrekking tot duurzaamheid en klimaatverandering. Aan de VPRO Gids vertelt Te Velde: ‘Hij was heel openhartig over zijn neerslachtigheid en ik dacht: hoe kan het dat we allebei de wereld een beetje mooier willen maken, maar dat hij daar aan onderdoor gaat en ik niet?’
In hun podcast neemt Te Velde de rol van interviewer aan en is Van de Kamp het lijdend voorwerp. Daarnaast krijgt hij van elke gast (in het eerste seizoen onder anderen rapper Donnie en wintipriester Marian Markelo) opdrachten mee: van buiten slapen tot een brief schrijven aan al zijn vrienden.
Te Velde ontdekte een overkoepelende gedachte: ‘Iets wat vaak terugkomt, is dat we in deze snelle maatschappij moeten ‘vertragen’. De natuur moeten opzoeken, bij elkaar op bezoek moeten gaan in plaats van een appje te sturen, elkaar dan écht in de ogen moeten aankijken – ik denk dat dit ontzettend heilzaam kan zijn. Vooral in een maatschappij die op competitie en digitalisering drijft. Ik wil niet zeggen dat dit per definitie slecht is, maar veel mensen hebben last van een telefoonverslaving en worden op sociale media continu verleid zichzelf te vergelijken met anderen. Mensen die worstelen met somberte en angsten moeten daarom ook beseffen dat zij degene zijn die normaal zijn. En dat hoe we de maatschappij hebben ingericht dat juist niet is.’
Te Velde voelt daardoor de behoefte om haar kameraad, en al die jongvolwassenen die net als Wilbert kampen met somberte en pessimisme, een steun in de rug te blijven geven. In het tweede seizoen van de podcast doet ze dat met de hulp van onder meer choreograaf Nicholas ‘Shaker’ Singer, die op een poëtische manier vertelt over hoe je via dans in verbinding komt met je lichaam, en schrijver en chef Nadia Zerouali, die het uiteraard zal hebben over op welke manier eten goed is voor de ziel.