Vier nieuwe podcasttips van de VPRO Gids, van ouderdom tot queerheid.
Love letters – We found love
Amerikaans – persoonlijke verhalen
Wat bezielt vrouwen toch om een relatie aan te gaan met een gedetineerde? Op die vraag probeert Love Letters een antwoord te vinden in de driedelige serie ‘We found love’, waarin drie stellen vertellen over deze vorm van liefde: van een stel dat al jaren samen is en kinderen kreeg tot een stel dat elkaar nog nooit heeft ontmoet. Deze integere serie is met veel inlevingsvermogen gemaakt, maar het blijft desondanks moeilijk je vooroordelen helemaal af te schudden.
De toekomst is grijs
Nederlands - journalistiek
In 2040 is naar schatting meer dan een kwart van de bevolking ouder dan 65 en zelfs meer dan een miljoen mensen ouder dan tachtig. In zeven afleveringen onderzoeken Astrid Cornelisse (32) en Elles de Bruin (60) hoe de wereld er tegen die tijd uit zal zien, wanneer de vergrijzing zijn hoogtepunt bereikt. Je zou denken dat die natuurlijke aanwas van potentiële leden voor omroep Max alleen maar een zegen is, maar de podcast is behoorlijk zorgelijk van toon.
De eerste twee afleveringen van de podcast over het zorgsysteem, dat helemaal vast dreigt te lopen als we nu geen maatregelen nemen. Daarna gaan ze nog in op thema’s als wonen en werken. De Bruin en Cornelisse reizen ook naar Japan, het meest vergrijsde land ter wereld, om erachter te komen hoe men het daar aanpakt.
The Wedding Scammer
Amerikaans - oplichters
Wie zin heeft in de zoveelste podcast over een oplichter kan terecht bij The Wedding Scammer. Justin Sayles werd als jonge, ambitieuze journalist zelf slachtoffer van de oplichter in kwestie en dat geeft aan deze podcast een originele draai. In zijn geval ging het om een baan bij een mediabedrijf waar uiteindelijk niemand werd betaald, maar zijn voormalige baas bleek van nog veel meer oplichtersmarkten thuis te zijn, waaronder dus bruiloften. Sayles is een vrolijke, soms enigszins hysterische speurneus.
In Afrika besta ik niet
Nederlands - identiteit
De non-binaire Nanoah Struik heeft zich nooit verbonden gevoeld met diens Nigeriaanse wortels. In de zesdelige podcastserie In Afrika besta ik niet zoekt hen uit of queer en Nigeriaans zijn met elkaar te verenigen zijn. De podcast zit vol met bepalende momenten die Nanoah op tape heeft vastgelegd: van confronterende gesprekken met diens vader tot twee trips naar Nigeria. Uiteindelijk gaat de podcast vooral om de relatie tussen Nanoah en diens vader, die blijft volhouden: in Afrika bestaat er niet zoiets als queerheid.