Vier podcasttips: van nachtclub tot tbs-kliniek
De fredcast
Nederlands – muziek
Splendor is een concertzaal en culturele vrijplaats in het centrum van Amsterdam, bedacht door muzikanten en gesubsidieerd door leden. Het ‘clubhuis’ bestaat tien jaar en om dat te vieren maakten ze samen met VPRO Vrije Geluiden een podcastserie. Makers Manon Schreurs en Mattijs van de Woerd spreken met allerlei betrokkenen en houden het spannend door de zoektocht naar een verdwenen bezoeker. Deze excentrieke Fred verzocht met klem om ‘meer Schubert’ op het programma, maar juist die concerten bezocht hij nooit. De laatste paar jaar is hij niet meer gezien in Splendor, wat zou er met hem gebeurd zijn?
TBS
Nederlands - misdaad
Een goed verhaal over misdadigers maakt ze menselijk zonder hen hun daden te vergeven. In de tiendelige podcastserie TBS krijgt journalist Tom Veldhuijzen precies dat voor elkaar. Hij loopt mee in vijf tbs-klinieken en leert verschillende patiënten kennen, die allemaal iets op hun kerfstok hebben, maar waar je stuk voor stuk ook empathie voor gaat voelen. Veldhuijzen neemt in zijn interviews een respectvolle, maar nietsontziende houding aan en biedt zo een zorgvuldig gemaakt inkijkje in de wereld achter de hekken van tbs-klinieken.
History of the world’s greatest nightclubs
Amerikaans - muziek
Elektronische muziek is tegenwoordig wereldwijd zo’n beetje het populairste genre. Het mooie is dat de oorsprong is terug te voeren naar een aantal specifieke plekken: de eerste nachtclubs waarin dj’s hiermee experimenteerden, zoals bijvoorbeeld de Warehouse in Chicago en de Haciënda in Manchester. Deze podcast portretteert deze legendarische clubs door middel van interviews met mensen die erbij waren en natuurlijk heel veel muziek. Paris Hilton is een van de executive producers, maar de serie is gelukkig niet zo glad als zij.
Zangeres en nachtclub-icoon Ultra Naté praat het aan elkaar en zorgt dat ze recht doet aan de zwarte en queer gemeenschappen die aan de basis stonden van de house.
Een wereld vol geheimen
Nederlands – wetenschap
Het is 300 jaar geleden dat Antoni van Leeuwenhoek overleed. De nieuwsgierige Delftenaar stond dankzij zijn zelfgebouwde microscoop aan de wieg van de microbiologie.
De Universiteit van Nederland en de TU Delft vieren dit heuglijke feit met een podcast genaamd Een wereld vol geheimen. Nadat we in de eerste aflevering kennisgemaakt hebben met Van Leeuwenhoek, horen we in de rest van de serie hedendaagse wetenschappers vertellen over hun werk. Dankzij makers Marion Moed en Evelien Veldboom slagen ze erin de luisteraar echt mee te nemen in de werelden die je niet met het blote oog kunt zien.