Vier nieuwe podcasttips van de VPRO Gids, van Louis tot lijken

Stoffelijk

Vlaams – persoonlijke verhalen/journalistiek

Toen Veerle Duflou’s partner Valère overleed, koos hij ervoor zijn lichaam aan de wetenschap te schenken. Tien jaar na dato wil Duflou weten wat er eigenlijk met die lichamen gebeurt. Ze klopt aan bij het anatomielab van de Universiteit Antwerpen, waar Valère destijds ook terechtkwam. En hoewel het onderwerp voor haar heel persoonlijk is, pakt ze deze podcast journalistiek aan. Ze volgt de mensen die in aanraking komen met de lichaamsdonoren, wanneer die nog leven en nadat ze zijn overleden. Ze benadert het onderwerp met een open blik en zonder een spoor van vals sentiment of sensatie. Dat is ook nergens voor nodig, want de realiteit is bizar en fascinerend genoeg.

Armstrong in Blokker - Propaganda in de Polder

Nederlands - geschiedenis

In mei 1959 trad de Amerikaanse jazzlegende Louis Armstrong op in een veilinghal in het West-Friese Blokker. Toeval, of was dit culturele propaganda waarmee de Amerikaanse regering de Koude Oorlog probeerde te winnen? Dat is de centrale vraag van historici Jantine Swagerman en Marike Barendse. En hoewel de befaamde serie Wind of Change als inspiratie diende voor deze podcast, moet je niet verwachten iets vergelijkbaars te gaan horen. Swagerman vertelt het verhaal aan haar vriendin, er zijn weinig geluidsfragmenten en vreemd genoeg zelfs nauwelijks muziek te horen. Wel is Swagerman een echte kenner van jazz en van geschiedenis, dus leerzaam is de podcast zeker. 

The Binge Cases: Denise Didn't Come Home

Amerikaans – true crime

In 2005, op het hoogtepunt van de bizarre reality-tv-formats, ging productiemaatschappij Endemol in Engeland wel heel erg ver. Twaalf Britten werden geselecteerd om mee te doen aan een nieuwe show. Ze kregen alleen te horen dat er avonturiers gezocht werden die in waren voor een uitdaging. Het is zonde om te verklappen waar ze in terechtkwamen, maar het verhaal wordt gereconstrueerd door Nick Vanderkolk, bekend van Love + Radio. Zijn keuze om de interviews met de deelnemers en de crew van het programma door elkaar heen te vlechten zonder tussenkomst van een voice-over, werkt ontzettend goed. Het verhaal wordt, net als de show destijds, elke aflevering bizarder.

Hyperfixed

Amerikaans - weetjes

Alex Goldman is de helft van het presentatieduo van de beroemde podcast Reply All. Nadat die was gestrand, bleef het een tijd stil. Zijn collega PJ Vogt kwam terug met Search Engine, Goldman heeft nu Hyperfixed. Beide shows gaat over het oplossen van prangende vragen of problemen. In Hyperfixed helpt Goldman elke aflevering een luisteraar, waarbij hij allerlei zijpaden neemt om dingen uit te zoeken of uit te leggen. Zo gaat de eerste pilotaflevering over de vraag waarom men in Amerikaanse recepten cups gebruikt en niet gewoon kilogrammen, zoals de rest van de wereld. Een vermakelijke podcast waar je ook nog wel iets van opsteekt, maar in dit genre is het beter gedaan.

de podcastgids in je mailbox?