De vier tips van deze week gaan toevallig allemaal over mensen die de geschiedenis in duiken en voor ongemakkelijke waarheden over hun familie komen te staan.
Over de Muur
Nederlands - geschiedenis
Het is 35 jaar geleden dat de Berlijnse Muur viel, waarmee de scheiding tussen Oost en West werd opgeheven. Journalist Ulrike Nagel, die opgroeide in de DDR en slechts zestien kilometer van de muur woonde, verkent in haar podcast Over de Muur de invloed van de muur op haar jeugd en de rol die Nederland speelde in dit verhaal.
Met bijdragen van onder anderen voormalige Stasi-spionnen, oud-NOS-verslaggever Pauline Broekema en Friso de Zeeuw, eigenaar van een DDR-museum in Monnickendam, biedt Nagel een veelzijdig perspectief op Oost-Duitsland. De podcast zit vol waardevolle inzichten, persoonlijke anekdotes en indrukwekkende audiofragmenten. Een bijzonder moment is wanneer David Bowies ‘Heroes’ klinkt tijdens het verslag van de novembernacht waarin de Muur ten val kwam. Over de Muur is niet zomaar een geschiedenisles, maar een meeslepende luisterervaring die je doet afvragen waarom zo’n podcast er nog niet eerder was.
De optie adoptie
Nederlands – journalistiek/persoonlijke verhalen
Annemieke Figee en haar man adopteerden twee Zuid-Afrikaanse kinderen. Inmiddels zijn zij tieners en wordt er in Nederland heel anders gekeken naar adoptie uit het buitenland. Sinds een paar maanden is het zelfs grotendeels verboden. Samen met de ervaren podcastmaker Maarten Dallinga onderzoekt Figee of adoptie wel in het belang van het kind is. Er komen allerlei (ervarings-)deskundigen aan het woord en Figee spaart zichzelf ook zeker niet. Ze zet regelmatig vraagtekens bij wat ze in haar vurige kinderwens gedaan en nagelaten heeft. De optie adoptie is een interessante en oprecht gemaakte serie, maar negen afleveringen ernstig onderzoek, waarbij geen mits of maar overgeslagen wordt, is voor de neutrale luisteraar wel een hele kluif.
Het verraad van de Jordaan
Nederlands - oorlog
Stephanie Biesheuvel komt uit een grote, gezellige Jordanese familie. Maar als ze zich meer gaat verdiepen in haar familiegeschiedenis, blijkt die inktzwart. De ouders, broers en zussen van haar oma hadden zich in de Tweede Wereldoorlog aangesloten bij de bezetter, waren lid van bij organisaties als de SS en werkten als kampbewaker. Er is zelfs sprake van dat haar familie verantwoordelijk is voor het verraad van Anne Frank. In Het verraad van de Jordaan ontrafelt Biesheuvel alle pijnlijke familiegeheimen. Helaas kent de podcast vrij veel herhaling en leidt de voice-over nogal af: Biesheuvel legt op élk woord een verbaasde nadruk.
The Gift
Brits -journalistiek
Het is een populair cadeau voor de feestdagen: DNA-setjes waarmee je vanuit huis kunt onderzoeken wat je genetische afkomst is. Mensen leveren zonder er al te lang bij stil te staan hun wangslijm in, maar dat kan soms leiden tot inzichten die hun leven totaal ontwrichten. In de BBC-serie The Gift vertelt journalist Jenny Kleeman verhalen waarin families op hun kop worden gezet door de uitslag van een DNA-test, van een overleden vader die een ontsnapte moordenaar bleek tot een blunder in de ivf-kliniek. Het tweede seizoen is net van start gegaan met een fascinerend tweeluik, waarin twee vijftigers erachter komen dat ze na de geboorte zijn verwisselend.