Vier nieuwe podcasttips van de VPRO Gids, van stilte tot vloek

Oostende met één O

Vlaams - cultuur

Ruim een eeuw geleden stichtte de Belg Fernando Robette de Argentijnse evenknie van de Belgische badplaats Oostende. In de driedelige podcast Oostende met één O reist Eva Moeraert naar dat andere Ostende, een fascinerende plek gebouwd op duinen, waar het zo hard waait dat de bewoners elke dag het zand van hun stoepen moeten vegen. Moeraert verzamelt verhalen over de zustersteden en laat hun geluiden mooi in elkaar overvloeien. De grenzen tussen de twee landen vervagen eveneens en Ostende voelt plots dichtbij.

Ssst, een podcast over stilte

Nederlands - cultuur

Een podcast over stilte, is dat niet tegenstrijdig? Niet per se, want over stilte is een heleboel te zeggen. Joost van Pagée is natuurcoach, stiltezoeker en -beoefenaar, Marieke van de Ven is geluidskunstenaar. Allebei zijn ze dol op stilte. In deze podcast gaan ze op zoek naar wat stilte eigenlijk is en wat het met je kan doen. In de eerste aflevering zijn er twee tegengestelde verhalen te horen. Marielle Griep is een echte stiltefan en is zelfs een keer veertig dagen achter elkaar stil geweest. Jozien Wijkhuijs kan niet tegen stilte en zet zelfs een koptelefoon op als ze naar de wc gaat. De podcast heeft mooi sounddesign en doet je nadenken over wat stilte eigenlijk voor je betekent. Om daarna misschien een keer die koptelefoon af te zetten.

Splijtstof

Nederlands - Wetenschap

In Zeeland staan twee nieuwe kerncentrales op de planning, mits de regering groen licht geeft. Ondertussen biedt de podcast Splijtstof een behapbare cursus kernenergie door wetenschapsjournalist Diederik Jekel en cultuurwetenschapper Daan Nieber. Samen bespreken ze alle ins en outs van kernenergie, waarbij ze serieuze wetenschappelijke analyses combineren met scherpe en luchtige popcultuurreferenties, die het geheel goed verteerbaar maken.
Toch meer behoefte aan een spoedcursus? Luister dan alleen aflevering een en twee, over wat kernenergie precies is, hoe het werkt en waar de regering over struikelt. Dan ben je in ieder geval ruim op tijd klaar voor het Tweede Kamerdebat over kernenergie op 2 december.

Vervloekt

Nederlands – spanning

Over de hele wereld bevinden zich vervloekte voorwerpen, die verhalen van ongeluk, waanzin en zelfs de dood met zich meedragen. Sommigen liggen veilig in musea, anderen zijn nog altijd in omloop. Voor wie geen wereldreis wil maken om al die voorwerpen met eigen ogen te zien, is er de podcast Vervloekt. Die biedt een kijkje in de wereld van vervloekte voorwerpen en plaatsen. In afleveringen van twintig minuten vertelt ervaren podcastmaker Mila-Marie Bleeksma op licht dramatische wijze over de sinistere vondsten, bijvoorbeeld een diamanten sieraad en een graftombe van een farao. Vervloekt neemt de luisteraar mee van eerste aanraking tot – geen spoiler – de tragische dood van velen.

de podcastgids in je mailbox?