Shakespeare's vluchtelingen 12 april 2016 Het toneelstuk Sir Thomas More uit 1604 verschijnt in september voor het eerst in Nederlandse vertaling. Volgens Engelse literatuurhistorici een stuk van matige kwaliteit – met uitzondering van die ene toespraak van Thomas More. Die tekst is dan ook van Shakespeare.
Kantooravonturen 6 april 2016 De nieuwe Paulien Cornelisse gaat niet over taal, maar over een cavia die op de afdeling Communicatie van een kantoor werkt. De auteur heeft 'De verwarde cavia' zelf vorm- en uitgegeven.
brug bouwen 29 maart 2016 Illustrator en schrijver Marit Törnqvist, kanshebber op de Hans Christian Andersen Award, bekommert zich ook om vluchtelingenkinderen. Ze bezorgt hun Astrid Lindgren in het Arabisch.
Liefde en loyaliteit 22 maart 2016 Hun beloofde land van Ian Buruma is een eerbetoon aan zijn grootouders van moederszijde, kinderen van Duits-Joodse immigranten in Londen.
Gevoelige kwesties 22 maart 2016 Ewald Vanvugt is al van jongs af in de ban van Europa’s koloniale verleden. Volgens hem is onze welvaart toen simpelweg bij elkaar geroofd en geplunderd. ‘De prikkels waren poen en geloof. Christendom en commercie.’
Franse letteren 15 maart 2016 Vraag literatuurliefhebbers om vijf levende Franse schrijvers te noemen en de kans is groot dat ze na Houellebecq al blijven steken. Hoe komt dat? En hoe staan de Franse letteren ervoor anno 2016? Een tour de table.
de grote vpro gids literaire boekenquiz 2016 8 maart 2016 Onder het motto ‘Was ich noch zu sagen hätte...’ is het thema van de Boekenweek – en van VPRO’s Literaire Boekenquiz – dit jaar: Duitsland.
Hagenaar blijf je 1 maart 2016 Wim Noordhoek schreef een boek over zijn Haagse jeugdjaren. In gesprek met toenmalige buurjongen Wim de Bie gaat het over trams, duinen, de vloedlijn en oneindigheid. Over hoe Haags je kunt zijn.
In de schaduw van Rebecca 23 februari 2016 De biografie in romanvorm Manderley voor altijd is een aardige (her)introductie tot leven en werk van Daphne Du Maurier. Sappig materiaal biedt dat leven genoeg.
Moordlust 16 februari 2016 Tekenaar Erik Kriek bewerkte vijf murder ballads tot pakkende en duistere stripverhalen. ‘De donkere kant van de mens fascineert mij.’
Meerdere realiteiten 16 februari 2016 In beeld: een echt Fries wintertafereel, met veel sneeuw en drie stoere schaatsers met warme mutsen. Maar...
Meester der spanning 9 februari 2016 Meesterbiograaf Peter Ackroyd waagde zich aan het honderdzoveelste boek over ‘Master of Suspense’ Alfred Hitchcock. De auteur heeft zoveel met de grote cineast gemeen dat diens levensverhaal trekken van een scherpzinnig zelfportret krijgt.
Maan-roos-vis 3 februari 2016 Bekende schrijvers zamelen geld in om boeken voor vluchtelingenkinderen te kopen. Beter lezen betekent sneller inburgeren. Geen sinecure, weten ze op bassischool De Barte in Drachten.
Geen idyllisch leven 25 januari 2016 De jeugdjaren van Astrid Lindgren waren net zo idyllisch als haar boeken. Daarna werd het een ander verhaal.
Blijven proberen 25 januari 2016 Fotografe Lynsey Addario trekt van het ene naar het andere conflictgebied om oorlog, armoede, geweld en onrecht vast te leggen. ‘Niet iedereen doet het vanwege de adrenalinekick, laat dat duidelijk zijn.’
Brievenwegers en bootvluchtelingen 19 januari 2016 De VSB Poëzieprijs is de jaarlijkse prijs voor de beste dichtbundel van het afgelopen jaar. De genomineerde bundels in vogelvlucht
Manloos 12 januari 2016 Toen Jean Lucey Pratt maar niet aan de man kwam, bleef ze haar leven lang interessante dagboeken produceren. Daaruit maakte Simon Garfield een boeiende selectie: A Notable Woman.
Dolende ziel 8 januari 2016 De ware identiteit van Nadja, het personage uit de gelijknamige roman van surrealist André Breton, is achterhaald door een Nederlandse: Hester Albach. Hoe dat ging is te beluisteren in Radio doc: ‘Nadja’s nalatenschap’.
Verstand laten varen 7 januari 2016 Na vele woestijnreizen ging Arita Baaijens op zoek naar het paradijs in Zuidwest-Siberië, waar ze in conflict kwam met de wetenschapper in zichzelf. Baaijens is te gast in VPRO Boeken en Nooit meer slapen.
Boekdrukkunst 5 januari 2016 In Nederland is een kleine groep drukpersbezitters enthousiast in de weer om met loden letters en op basis van honderden jaren oude techniek de mooiste drukwerkjes te maken.