Een overzicht van de beste series die afgelopen maand zijn verschenen, met onder andere een BAFTA-winnende Britse miniserie, een biografie van een van de oprichters van de Black Panther Party en een indrukwekkend oorlogsdrama.
The Sixth Commandment
VPRO Cinema's favoriet
In de basis is het Britse The Sixth Commandment een true-crime-serie over de moord op Peter Farquhar (69) in 2015 en de poging tot moord op zijn buurvrouw Ann Moore-Martin (83) twee jaar later. De dader was een student die zich onder valse voorwendselen hun levens binnen wurmde. Het was een zaak die in Engeland vooral vetgedrukte krantenkoppen opriep, maar door scenarioschrijver Sarah Phelps ontzettend integer naar het kleine scherm is vertaald. De focus in het vierdelige drama ligt vooral op de slachtoffers, en de mensen die ze waren. Een prachtige, aangrijpende serie.
We Were the Lucky Ones
WOII-drama - boekverfilming
We Were the Lucky Ones, naar het gelijknamige boek van Georgia Hunter, volgt de hechte Joodse familie Kurc - vader, moeder en hun vijf kinderen - die van elkaar worden gescheiden wanneer de Nazi’s Polen binnenvallen. Een zoon eindigt in een werkkamp in Siberië, een ander op een boot naar Brazilië terwijl een van de dochters in het verzet zit. Dit is niet het enige goedgemaakte, indrukwekkende oorlogsdrama’s dat recent is uitgekomen. Maar omdat iedere Kurc een totaal andere oorlog meemaakt, en het veelal ervaringen zijn die we minder vaak zagen in andere vertellingen, voegt deze serie oprecht iets toe.
Hacks S3
komedie - generatieverschillen
De onstuimige samenwerking tussen comédienne op leeftijd Deborah Vance en bijdehante Gen Z-schrijver Ava Daniels vormt het kloppend hart van deze sublieme comedyserie. Afgelopen maand ging het derde seizoen in première waarin Vance haar langgekoesterde droom najaagt: host worden van een populaire latenighttalkshow. Veel andere series verliezen na een sterk eerste seizoen hun vaart, maar aan de afslag die dit nieuwe seizoen neemt is te merken dat de makers van meet af aan een plan hadden voor de lange termijn. Toch is het niet alleen deze duidelijke verhaallijn of de hoge grapdichtheid waardoor Hacks een van de betere comedyseries van de afgelopen jaren is. Het is ook de keuze voor Jean Smart – ze kreeg eerder al twee Emmy’s voor haar vertolking van Deborah Vance – die de reeks naar een hoger niveau tilt.
The Big Cigar
thriller - biografie
Zesdelige serie over het levensverhaal van Huey P. Newton, de oprichter van de revolutionaire Black Panther-beweging. Als Newton (gespeeld door André Holland) in 1974 wordt beschuldigd van de moord op een prostituee, schakelt hij bevriende Hollywood-producent Bert Schneider (Alessandro Nivola) in voor hulp. Newton wil vluchten naar Cuba, maar heeft daarvoor wel een perfecte dekmantel nodig. En wat werkt er dan beter dan een fictieve filmproductie? Het absurde vluchtverhaal wordt door de makers knap verweven met het complexe levensverhaal van Newton. Soms wat rommelig en overdadig, maar vermakelijk en informatief is het zeker.
Doctor Who
sciencefiction - avontuur
Zeer plezierige doorstart van de legendarische Britse tv-serie over ‘de Doctor’, een Time Lord die door tijd en ruimte kan reizen. De vijftiende Doctor wordt ditmaal gespeeld door Ncuti Gatwa uit Sex Education, die ook hier veel charisma en flair toevoegt aan de iconische rol. Samen met metgezel Ruby (heerlijke rol van Millie Gibson) beleeft de Doctor allerlei krankzinnige avonturen, waarbij ze onder meer te maken krijgen met pratende ruimtebaby’s en een duivelse musicalschurk. De serie is daarbij ook prima te volgen voor nieuwkomers in het ‘Whoniverse’.
veel gelezen
-
- Kostuumdrama Tom Jones: iets te tamme adaptatie van Henry Fieldings schelmenroman
- Marie Antoinette: historische dramaserie van de schrijver van The Favourite
- Scenarist Anna Symon over Joan: het waargebeurde verhaal van een notoire Britse juwelendief
- Mary & George is een heerlijk vilein kostuumdrama vol seks, intriges en monsterlijk ouderschap
- De Joodse Raad verkozen tot beste serie van 2024