Het leven van rapper en vlogger Teekay is nog lang niet zo stabiel als de landing van zijn beroemde salto. 

‘Heel je leven ben je een nobody. Dan heb je die salto gedaan. Overal waar je komt krijg je extreme aandacht. En dan voelt het alsof je bestaat.’ Dat zegt Dennis ‘Teekay’ Kaal aan het begin van de documentaire, een zin die zijn bestaan goed samenvat. Na een tragische jeugd is hij steeds op zoek naar aandacht, dus een film over zijn leven is het beste wat hem kan overkomen. Documentairemaker Aiman Hassani maakte er een eerlijk portret van; een aaibare crimineel met het hart op de tong, die je het beste gunt, terwijl je ondertussen twijfelt of zijn leven ooit helemaal op de rit zal komen.

Dennis kwam in 2021 in het nieuws, toen hij deelnam aan de ‘avondklokrellen’ in Eindhoven. Gefrustreerde jongeren bestormden een supermarkt, gooiden een politieauto om en bekogelden de ME met stenen. Hij filmde alles met zijn mobieltje en zette het op internet. Later bleek dat hij zelf ook meegedaan had aan vernielingen en plunderingen en moest hij voor vier maanden de gevangenis in.

Eenmaal buiten voerde Dennis een gesprek met de burgemeester, waarin ze nader tot elkaar kwamen. Dat leidde tot allerlei kansen en nog meer aandacht: media smulden van het verhaal van de probleemjongere die tot inkeer was gekomen. Maar in de documentaire zien we dat het helaas niet zo eenvoudig ligt.

Dennis is een man met veel talenten. Hij kan erg goed breakdancen, daar komt ook zijn bijnaam ‘de saltokoning’ vandaan. Hij heeft een signature move waarin hij vanuit stand een salto naar voren maakt en weer op zijn voeten landt. Die voert hij uit in de vele filmpjes die hij online plaatst. Hij maakt ook rapmuziek en heeft bovendien een natuurlijke charme waardoor mensen hem snel aardig vinden.

Maar er zijn ook momenten waarop de als kijker beseft waar het hem allemaal aan ontbreekt. Zo moet regisseur Hassani hem uitleggen dat je een wens mag doen als je alle kaarsjes op een verjaardagstaart uitblaast. Zijn (Nederlandse) vader heeft hij nooit ontmoet en zijn (Marokkaanse) moeder kon niet goed voor hem zorgen. Hij groeide op in pleeggezinnen en opvanghuizen. Toen hij op zijn achttiende buiten het jeugdzorgsysteem terechtkwam, lukte het hem niet goed om op eigen benen te staan. Hij kwam in de criminaliteit terecht en leefde volgens de regels van de straat.

Hoewel Dennis zelf bij bijna alles wat hij meemaakt een link legt met zijn gecompliceerde verleden, legt de documentaire zelf niet te veel uit. Er blijven ook nog allerlei vragen hangen, bijvoorbeeld over zijn ouders. Bij zijn beroemde salto komt Dennis telkens weer op zijn pootjes terecht. Het is te hopen dat dat met de rest van zijn leven ook het geval is.

2Doc: Teekay, de saltokoning

woensdag 29 november

NPO 2 23.25-0.05

de nieuwste documentairetips in je mailbox?