Simone Biles wordt gezien als de beste turnster allertijden. De docuserie Simone Biles Rising volgt de turnster in de aanloop naar de Spelen in Parijs. De intieme toegang die deze serie heeft tot haar leven, maakt het een bijzondere kijkervaring.

‘Siri, hoeveel medailles heeft Simone Biles?’ In de tweede aflevering van de Netflix-documentaireserie Simone Biles Rising is het Simone Biles zelf die deze vraag stelt terwijl ze lachend naar de camera kijkt. Nu is het niet zo dat de wereldberoemde turnster is vergeten hoeveel plakken ze inmiddels heeft binnengesleept. Want als Siri ‘19 medailles’ antwoordt, weet Biles direct dat de digitale assistent het mis heeft. Het zijn er namelijk 37. En Biles is er trots op. Terecht. Niet eerder wist iemand met turnen zo veel medailles te winnen.

Biles wordt dan ook gezien als de beste turnster allertijden. Ze is de ‘GOAT’, greatest of all time, zoals meerdere mensen haar in de docuserie typeren. Een atlete die haar sport constant naar een hoger niveau tilt en waar al meerdere oefeningen naar zijn vernoemd nadat zij ze op een manier uitvoerde die nooit eerder was vertoond. ‘Ik denk niet dat er ooit iemand, in welke sport dan ook, zo dominant is geweest. Ooit,’ zegt haar teamgenoot Joscelyn Roberson. ‘Ze is als een NFL-team dat de Super Bowl nooit verliest.’

Maar in 2021 ging het weldegelijk mis met Biles. Tijdens de Olympische Spelen in Tokio, een Spelen die vanwege de pandemie met mondkapjes en zonder publiek werden gehouden, zijn haar hoofd en lijf niet in balans. Oefeningen die ze normaal probleemloos uitvoerde, gingen compleet mis. Ze had de ‘twisties’, zoals dit fenomeen wordt genoemd. En omdat die niet zomaar voorbijgaan, besloot ze uit de wedstrijd te stappen. En dat werd haar in haar thuisland niet in dank afgenomen. Mannen van middelbare leeftijd bekritiseerden de toen 23-jarige atlete in talkshows en podcasts omdat ze het volgens hen zomaar had ‘opgegeven’ en ‘geen doorzetter was’. Ook op sociale media kreeg de turnster ervanlangs. 

Dat Biles deze beslissing niet zomaar nam, doorgaan kan bij oefeningen zo ingewikkeld als de hare leiden tot ernstig letsel, zien we in de documentaireserie. Want de camera’s waren er niet alleen bij op de vloer van het stadion in Tokio, maar ook in Biles’ hotelkamer (de turnster hield een videodagboek bij) en bij Biles’ ouders thuis in Texas. We zien zelfs het moment waarop Biles’ moeder haar dochter aan de andere kant van de wereld telefonisch geruststelde en op het hart drukte dat ze mocht stoppen als het niet meer ging.

Omdat Biles zo’n unieke sporter is, en ze daarnaast tijdens haar carrière ook te maken kreeg met racisme en seksueel misbruik binnen de Amerikaanse turnwereld, is ze sowieso al een intrigerend onderwerp voor een documentaireserie. Maar de intieme toegang tot haar leven maakt Simone Biles Rising een bijzondere kijkervaring. In het najaar verschijnt het tweede deel van de serie waarin Biles’ recente ervaringen centraal zullen staan.

Simone Biles Rising

Simone Biles Rising is te zien op Netflix.

de nieuwste documentairetips in je mailbox?