Basisschool de Driehoek in Griendtsveen, ergens op de grens tussen Limburg en Noord-Brabant, moet sluiten. Het dorp telt 535 inwoners en op de Driehoek zitten nog maar 41 leerlingen. In de afgelopen jaren zien we dit door heel Nederland gebeuren: basisscholen met te lage leerlingenaantallen zouden niet efficiënt en in het beste belang van de kinderen zijn.
De ouders van de leerlingen van de Driehoek besluiten onmiddellijk in actie te komen wanneer zij horen dat de school gaat sluiten. De sluiting van de Driehoek zou inhouden dat de kinderen voortaan zeven kilometer moeten afleggen om naar school te gaan. De ouders zijn ook bang dat met de sluiting van de school het dorpsleven verdwijnt. Griendtsveen, zo blijkt uit de korte documentaire Dorp zonder school, is een bijzondere plek. ‘Ik denk ook wel dat je teruggaat in de tijd. Geïsoleerd, alle wegen zijn hobbelwegen,’ aldus Anne-Will, ouder en lid van de dorpsraad.
Dorp zonder school komt uit de koker van Ellis Smulders, documentaire maker, presentator en regisseur. Haar eerdere documentaire De wilde weldoener focust op een geschil tussen de gemeente Breda en Rino Driessen, huurder van een pand waar hij dagbesteding voor licht verstandelijk beperkte jongens organiseert.