Hannah Swart maakte een portret van de eigenzinnige Friese broers Maarten en Albert, die zich zorgen maken over de toekomst van hun boerderij.

Als kind fietste Hannah Swart (24) al langs de boerderij Bolta Zathe, die gelegen is in Oostrum. Uit nieuwsgierigheid naar hun manier van leven en boeren vroeg ze de broers Rotteveel of ze er mocht komen filmen. In het begin reageren ze wat onwennig op de open vragen van Swart, buurmeisje van de broers Rotteveel, maar gaandeweg staan ze met steeds meer trots voor de camera. De beelden van het Friese landschap en de oude boerderij illustreren de wereld van Maarten en Albert. Een wereld waar de waardering voor jarentachtigdisco nog altijd leeft en de fascinatie voor de Steyr-tractor groot is.

Uit het met de Gouden Regiohelden Award (de jaarlijkse prijs voor de beste journalistieke productie van een regionale omroep) bekroonde Bolta Zathe blijkt al snel dat de broers het niet makkelijk hebben. Maarten heeft mentale en medische problemen waar hij te weinig hulp voor krijgt, en ook Albert wordt een dagje ouder. Het lukt hen niet meer om de koeien naar buiten te krijgen en het gras te maaien. Ze maken zich zorgen over de toekomst van hun boerderij, ook vanwege de onzekere situatie voor boeren.

Halverwege de documentaire krijgen ze rampzalig nieuws: de bank beëindigt de financiering voor de boerderij en Maarten en Albert zullen moeten stoppen met hun bedrijf. ‘Ons hele leven zal gaan veranderen,’ zegt een verslagen Albert. Maarten reageert vooral boos op het nieuws: ‘Ze praten over ons, maar niet met ons’.

In Bolta Zathe zie je dat zowel mens als dier kwetsbaar zijn, want hoewel Swart geen vragen stelt over het welzijn van de koeien, legt de camera op meerdere momenten expliciet vast dat de dieren het zwaar hebben. Maar wat vooral blijft hangen is het beeld van twee mannen die zich wanhopig vastklampen aan een tijd die voorgoed voorbij is.

FryslânDOK: Bolta Zathe

vrijdag 16 augustus

NPO 2 22.10-23.10

de nieuwste documentairetips in je mailbox?