De documentaire Israel - Gaza: Into the Abyss toont het onwaarschijnlijk tragische oorlogsleed van mensen aan beide kanten.

Niet eerder was het Palestijns-Israëlische conflict zo gewelddadig als het afgelopen jaar. Aan de bekroonde regisseur Robin Barnwell (Mariupol. The people’s story) de uiterst ingewikkelde taak om hierover voor het Britse publiek een tv-documentaire te maken. Het vertrekpunt van de documentaire Israel - Gaza: Into the Abyss is om het onwaarschijnlijk tragische oorlogsleed te belichten ‘verteld door mensen aan beide kanten’. Barnwell lost die belofte in.

Zo vertelt Gali, een moeder van vier kinderen, hoe Hamas-terroristen op 7 oktober hun huis binnendringen in een kibboets 700 meter van de grens met Gaza. Het beeldmateriaal, dat bestaat uit beelden van beveiligingscamera’s rondom het huis en van Hamas, dat de wandaden ter plekke filmde, brandt op het netvlies. Vooral als het zoontje van Gali in paniek schreeuwt: ‘ik wil dit niet!’. Even daarvoor zocht het gezin toevlucht in de safe room. Maar de kogels die de terroristen op de deur afvuurden hebben zijn zus dodelijk getroffen. Nu ligt het lot van de overgebleven gezinsleden in handen van Hamas. Vader zal worden ontvoerd. Tot op heden is hij niet teruggekeerd. 

Gali

Even verderop, achter de hekken in Noord-Gaza, vertelt de jonge vrouw Ghada haar verhaal. Haar familie is inmiddels vijftien keer verhuisd. Zij vertelt over de Israëlische grensrestricties op voedsel, energie en water die begin dit jaar tot ernstige hongersnood leidden. Niet lang geleden stonden Ghada’s vader en broer bij een marktkraampje in de buurt van hun woning, of wat daar nog van over was. Een raketaanslag maakte een abrupt einde aan de markt. In het puin ging Ghada op zoek naar de lichaamsresten van haar broer en vader. Noord-Gaza is inmiddels volledig verwoest en Ghada zit er vast.

Er is ook kritiek op de film. Zo schrijft criticus Jack Seale in The Guardian dat de documentaire hetzelfde fundamentele probleem heeft als BBC’s The Darkest Days (2024). In deze film belicht regisseur Vara Szajkowski eveneens het menselijke leed, zowel aan Gazaanse als Israëlische kant, dat de oorlog in de eerste zes maanden aanrichtte. De makers slaagden er volgens Seale goed in om de verschrikkingen weer te geven waar Israël mee te maken kreeg op 7 oktober 2023, toen 2000 Hamas-terroristen Israëlisch gebied binnendrongen. Maar ondanks oprechte en goede pogingen daartoe, lijkt het Gazaanse leed toch minder in beeld gebracht.

Israel – Gaza: Into the Abyss

donderdag 24 oktober

npo 2 22.20-23.45

de nieuwste documentairetips in je mailbox?