PowNedverslaggever Mark Baanders wil niets liever dan vader worden. Maar wat zijn de opties als je op mannen valt en je relatie bovendien net verbroken is? 

De meeste mensen dromen ervan om ooit – sommigen al heel vroeg, sommigen later en anderen nooit – een gezin te stichten. Een kind: een huilebalk met poepluier die al je energie opvreet. Ja, het is toch echt de grootste wens van velen. Alleen het kunnen krijgen van een kind is niet voor iedereen even vanzelfsprekend. Want wat als jij of je partner niet op natuurlijke wijze zwanger kan raken? Bijvoorbeeld omdat het blijkt dat een van jullie onvruchtbaar is of omdat jullie vanwege je seksuele oriëntatie niet in staat zijn om op natuurlijke wijze een kind te verwekken? Misschien heb je – bewust - helemaal geen partner, maar wil je nog steeds graag een baby. Dan staat er een flink rijtje aan keuzes op je te wachten die je allemaal kunt overwegen: ivf-behandelingen, co-ouderschap, (commercieel) draagmoederschap, adoptie: de keuze is reuze.

Zo ook voor de brutale PowNedverslaggever Mark Baanders (26), alias Slijptol. Mark wil dolgraag vader worden en denkt daar nu al serieus over na. Wat in zijn geval de zaak compliceert is dat zijn relatie net verbroken is en Mark op mannen valt. Voor twee mannen samen is het al lastig om een gezin te stichten en in sommigen gevallen blijkt het zelfs steeds moeilijker te worden. Sinds 2021 is buitenlandse adoptie, wat voor homostellen toch vaak de ‘makkelijkste weg’ naar een gezin was, officieel niet meer toegestaan. Marks persoonlijke zoektocht naar manieren waarop hij toch ooit het vaderschap zou kunnen ervaren, zien we in het nieuwe drieluik Baanders wil een baby. Zo gaat hij in gesprek met een draagmoeder over haar ervaringen en neemt hij deel aan een ‘co-ouderschapspeeddate’, maar daar blijft het niet bij.

In de documentaireserie schijnt hij ook licht op andere problemen die voortvloeien uit zijn persoonlijke kinderwens, want hij krijgt via internet behoorlijk wat negatieve reacties over zich heen. Sommigen vinden namelijk dat hij helemaal geen vader zou moeten worden. Mark laat zich daardoor niet uit het veld slaan en gaat zelfs in gesprek met iemand die zijn wens afkeurt. De grote vraag blijft vooral of – en hoe – het Mark gaat lukken om zijn droom te verwezenlijken.

Baanders wil een baby

dinsdag 22 oktober

npo 3 21.55-22.40

de nieuwste documentairetips in je mailbox?