De nominaties voor de Academy Awards zijn vandaag voor de 96ste keer bekendgemaakt.

De veelgeprezen 20 Days in Mariupol zit bij de genomineerden voor beste documentaires. De film is een indringend verslag dat AP-journalist Mstyslav Chernov maakte in Marioepol toen de havenstad in 2022 meedogenloos werd gebombardeerd en beschoten door de Russen.

Een ander genomineerde is The Eternal Memory. Daarin volgt Maite Alberti (The Mole Agent) gedurende zeven jaar het Chileense echtpaar Paili en Augusto. Augusto was in de jaren zeventig en tachtig een gevierd journalist en legde op video mensenrechtenschendingen vast. Nu lijdt hij aan alzheimer. De film laat op tedere wijze zien hoe zowel een nationaal als persoonlijk verleden langzaam verdwijnt.

Four Daughters (Les filles d'Olfa) is een bijzonder portret van de Tunesische Olfa en haar vier dochters. De filmt is de komende week te zien op IFFR.

Er is ook nog documentaire genomineerd in de categorie het Beste Originele Nummer; American Symphony. De film gaat over een bevlogen jaar uit het leven van muzikale duizendpoot Jon Batiste.

Beste Korte Documentaire

  • The ABCs of Book Banning
  • The Barber of Little Rock
  • Island In Between
  • The Last Repair Shop
  • Nǎi Nai and Wài Pó

Kijk voor het volledige overzicht van de Oscargenomineerden op VPRO CInema.

Oscaruitreiking op tv

De Oscaruitreiking is in de nacht van zondag 10 op maandag 11 maart 2023 live te zien op FilmBox. Deze zender is beschikbaar in het basispakket van Ziggo (kanaal 100), Canal Digitaal (kanaal 14), DELTA (kanaal 34), Caiway (kanaal 22), Online.nl (kanaal 14), Kabelnoord, Plinq, SKP, Trined en Breedband Helmond.

Schema Oscaruitreiking op FilmBox:
Zo 10 maart, 23:30       OSCARS RED CARPET LIVE 2024
Ma 11 maart, 01:00       THE OSCARS LIVE 2024
Ma 11 maart, 20:30       HIGHLIGHTS THE OSCARS 2024
Di 12 maart, 20:30         HIGHLIGHTS THE OSCARS 2024

meer over de nominaties

de nieuwste documentairetips in je mailbox?