‘Hoi! Sorry hoor,’ roept Rania (18) uit als ze opendoet. ‘Ik ben nog in mijn ochtendoutfit na een party van gisteren.’ De jonge roc-scholier en actrice-in-wording draagt een zwarte bonnet over haar donkere krullen, een blauw T-shirt van de Amerikaanse sciencefictionanimatieserie Rick and Morty, een kort zwart broekje. In haar krappe studio staan een tweepersoonsbedbank, een hoge tafel met vier krukken, een kastje met een wierrookhouder. Aan een van de muren prijkt een flinke flatscreen, de andere hangen vol met vrolijke fotohokjefoto’s en inspirerende quotes (‘we krijgen niet wat we verdienen, we krijgen wat we toelaten’). Op tafel is het een rommeltje: borden, glazen, beautyaccessoires, op elkaar gestapelde asbakken en een grote doos shag. Als ze van haar slaapbank naar de badkamer wil, wringt Rania zich behendig tussen de rand van de bank en de deur naar binnen.
Wie niet beter weet zou denken: een typische studentenkamer, maar voor Rania is deze plek het paradijs. Na een uithuisplaatsing vanwege huiselijk geweld bracht Rania vier jaar in de open jeugdzorg door. Sinds kort heeft ze voor het eerst weer een eigen woonplek, een zogenaamde uitstroomwoning met minimale begeleiding. Geen slaapzaal meer, geen crisisopvang, geen bed dat niet van haar is. Niemand die zegt: je moet je telefoon inleveren, je mag hier niet roken, bezoek is hier niet toegestaan. Niemand die haar op straat zet omdat ze een regel overtreedt.
‘Ik heb echt geschreeuwd toen ik te horen kreeg dat ik hier naartoe mocht,’ zegt ze. ‘Zo excited was ik. Deze woning betekent een immense verandering in mijn leven, dat weet ik zeker.’
Rania is een van de jongeren die te zien is in de eerste aflevering van de zesdelige documentaireserie Thuiszoekers, waarin Marjan Rinsma en Inge ter Schure zes jongeren volgen bij de zoektocht naar een huis. Ze zijn dak- of thuisloos geraakt en wonen tijdelijk in de (crisis)opvang, slapen bij vrienden op de bank of leven noodgedwongen in een auto.