Een van de podcasts die veel mensen verslaafd maakte aan het medium is Where should we begin? With Esther Perel. Daarin schuif je als luisteraar aan bij een relatietherapiesessie, waarbij je hoort hoe Perel een wanhopig stel coacht naar een beter begrip van zichzelf en elkaar. Baanbrekend, voyeuristisch en leerzaam tegelijk, want wanneer krijg je die kans nou? Where should we begin? bestaat al sinds 2017 en loopt nog steeds. De kwesties die besproken worden zijn tijdloos, dus het is geen probleem om een zeven jaar oude aflevering terug te luisteren. Het maakt ook meteen duidelijk wat de kracht van podcast is. Als ze niet in beeld komen, zijn meer mensen bereid om hun zielenroerselen te delen en eerlijk te zijn. Bovendien word je als luisteraar niet afgeleid door hoe iemand eruitziet, waardoor je sneller iets van jezelf herkent in de gasten. Perels scherpe analyses en wijze woorden in haar charmante Engels met een Frans accent doen de rest. Wil je haar Nederlands horen praten, luister dan deze interessante aflevering van Zomergasten, waar ze te gast was.
Tot nu toe was er nog geen Nederlandse tegenhanger, maar daar is nu verandering in gekomen. In Je begrijpt me niet! doet Cocky Drost hetzelfde als Perel: in een eenmalige sessie begeleidt ze een stel waarvan de relatie in zwaar weer is gekomen. Drost is psycholoog met een eigen relatietherapiepraktijk en een slimme mediastrategie. Ze schreef een aantal boeken, is in te huren als trouwambtenaar en verschijnt regelmatig in de media. Ze heeft een reformatorische achtergrond en maakte ook al eerder een sekspodcast voor de EO: Seks met sokken. In Je begrijpt me niet! gaat het niet over religie, maar probeert ze vooral uit te vinden waar de gevoelens van de mensen op haar bank vandaan komen.
Zo horen we in de eerste aflevering een echtpaar dat een open relatie heeft, maar waarvan de een daar meer behoefte aan lijkt te hebben dan de ander. En in de tweede aflevering een stel waarvan de man altijd het gevoel heeft dat hij bij zijn vrouw op de tweede plaats komt, terwijl zij hem blijft bezweren dat dat niet zo is.
Drost behandelt de mensen in haar spreekkamer serieus, maar af en toe kan er best een grapje af. Ook maakt ze regelmatig gebruik van echte therapietaal, en zegt dingen als ‘dat gaan we afpellen’ of ‘dat is een hele diepe hè, er niet bij horen’. Als er iets bijzonders gebeurt in een gesprek, komt Drost er even in een voice-over tussendoor om toelichting of een wijze les te geven, zoals: ‘De grootste valkuil in een relatie is dat we een ander verantwoordelijk maken voor onze emoties.’ Goed om in het achterhoofd te houden, en anders is het gewoon lekker om ongegeneerd mee te luisteren naar hoe het er achter andermans voordeur aan toe gaat.