Vier podcasttips: van volksbuurt tot nepzieke

Biologica

Nederlands - wetenschap

Schrijver en internetpersoonlijkheid Ginny Ranu en haar bestie, stadsecoloog Roy Veldhuizen bespreken in hun nieuwe wekelijkse podcast Biologica allerlei thema’s uit het de natuur en hoe die verbonden zijn aan onze mensenwereld. Ze behandelen bijvoorbeeld de vraag waarom knappe mensen vaak worden voorgetrokken, hoe het kan dat we bang zijn voor piepkleine spinnen en of nepotisme normaal is. Het is wetenschappelijk onderlegde, maar lichte kost. Zo komen we naast het aantal geslachten van een bepaalde schimmel ook te weten welke piemels Ginny prefereert.

Welkom in de volksbuurt

Nederlands – journalistiek

Journalist Robin de Wever verhuisde vijftien jaar geleden naar het Amersfoortse Soesterkwartier, een voormalige volksbuurt die verandert door de komst van steeds meer ‘yuppen’ zoals hijzelf. In de podcast die hij voor omroep Max maakte over gentrificatie treedt hij dus op als ervaringsdeskundige. De oorspronkelijke bewoners komen echter het meest aan het woord.

De Wever geeft door middel van mooie slices of life een genuanceerd beeld van de veranderende wijk. Dat heeft echter wel tot gevolg dat de kwestie nooit echt op scherp wordt gezet. Misschien is het goede contact met zijn buren, zowel oud als nieuw, hem daarvoor te dierbaar.

Gerede twijfel

Nederlands - misdaad

In 2012 werd Antonio T. veroordeeld voor de moord op Guido K. Antonio zou Guido hebben doodgemarteld met – wees gewaarschuwd – een strijkijzer en een metalen fitnessapparaat, en zijn lichaam vervolgens hebben verbrand. Maar Antonio ontkent in alle toonaarden. In Gerede twijfel gaan elf studenten op onderzoek uit. Expliciet níet om een nieuwe dader aan te wijzen, maar om ‘te analyseren wat er mis is met ons rechtssysteem’, aldus verteller Bas Haan. Toch blijft het de mogelijke onschuld van Antonio die deze podcast zo spannend maakt. Of zoals een van de studenten het zelf treffend verwoord: ‘Rechterlijke dwaling is gewoon heel erg leuk.’

Scamanda

Amerikaans – oplichters

Nadat Amanda Riley getrouwd is met de vader van haar oppaskinderen krijgt ze al snel te horen dat ze kanker heeft. Om de kosten van allerlei experimentele behandelingen te dekken doet ze een beroep op crowdfunding. Ze krijgt twee kinderen en wordt een ster in haar evangelische kerk, maar haar gezondheid laat haar steeds weer in de steek. Gelukkig zijn er gulle gevers die geld, spullen en uitjes doneren. Tot een onderzoeksjournalist en een politieman argwaan krijgen…

de podcastgids in je mailbox?