Vier nieuwe podcasttips van de VPRO Gids van adoptiekind tot zwart schaap.

Oom Matje

Nederlands - geschiedenis

Mijke van Wijk maakte met Tante Jos een succesvolle podcast over haar oudtante, een bekende verzetsheldin. Maar de podcastmaker heeft een grote familie en ze blijkt ook een oudoom te hebben die in de oorlog een heel andere kant op ging. Deze oom Matje was politieagent en zat bij de Waffen-SS. Daar is hij ook voor veroordeeld. Maar wat hij precies gedaan had, was in de familie niet bekend: daar werd liever niet over gepraat. Van Wijk duikt weer het verleden in en ontdekt dat Matje misschien wel helemaal niet zo fout was als hij leek.

De laatste zomer

Nederlands – persoonlijke verhalen

Podcastmaker Lotte van Gaalen (De man met de rammelaars) kreeg een bijzonder verzoek. Een kennis van haar had net te horen gekregen dat haar moeder ongeneeslijk ziek was en ze wilde dat proces graag in audio vastleggen. En nu is er deze zomer dan De laatste zomer: een intieme vierdelige serie over doodgaan, maar vooral over de complexe moederdochterrelatie. Want al snel hoort Van Gaalen in de geluidsopnames aanwijzingen dat de relatie tussen Joy en Tammy heel anders is dan de relatie die ze zelf met haar moeder heeft.

Het verhaal is verdrietig, pijnlijk en soms bijna te persoonlijk, maar het is Van Gaalen gelukt om de juiste toon te treffen. Na het luisteren hebben we Joy en Tammy van heel dichtbij leren kennen, en zijn we blij dat ze ondanks alles zo’n mooie en eerlijke laatste zomer hebben beleefd.

Witnessed: Devil in the Ditch

Amerikaans – true crime

In 2003 werd Presh Campbell, de 85-jarige grootmoeder van presentator Larrison Campbell, vermoord. Volgens de politie was de moordenaar waarschijnlijk iemand die Presh persoonlijk kende, maar het lastige was dat ze bijna iederéén in het kleine stadje Greenville in Mississippi kende. De familie Campbell heeft altijd volgehouden dat Richard, de zoon van Presh’ zus Charlotte en het zwarte schaap van de familie, de moordenaar moet zijn geweest. Maar ondanks deze vermoedens en theorieën is de moord nooit opgelost.

Bijna twintig jaar later gaat kleindochter Larrison Campbell terug naar haar geboortedorp om iedereen te interviewen. Devil in the Ditch is zowel een truecrimepodcast als een egodocument, en de vraag is in hoeverre je als journalist objectief kan blijven als het om een moord in je eigen familie gaat. 

Zwart gat

Nederlands – persoonlijke verhalen

Eva Cleven en Sharid Alles zijn allebei geadopteerd. Ze groeiden op in een warm, liefdevol Nederlands gezin, maar kregen op een gegeven moment toch de behoefte om meer van hun achtergrond te weten. Dat bleek een pad vol inzichten, hoop, maar ook teleurstellingen en trauma’s, dat doorloopt tijdens het maakproces van deze podcastserie. Ook praten ze met andere geadopteerden en horen hun aangrijpende verhalen aan. Hoewel elk verhaal weer anders is, is er ook veel herkenning. Ze voelen allemaal een ‘zwart gat’: een wond die de adoptie heeft geslagen.

Zwart gat is soms wat rommelig geproduceerd en de audio had wat extra aandacht verdiend. Maar Cleven en Alles zijn zeer openhartig en maken gaandeweg goed duidelijk hoeveel schade adoptie bij een hele generatie heeft toegebracht.

de podcastgids in je mailbox?