Aftelkroniek #41 22 november 2013 Van de meeste dingen die we vaak doen weten we wat ze voor ons doen, wat de reden is dat we elke keer weer willen sporten of muziek willen horen. Maar bij het lezen weet ik het nog steeds niet: waarom?
Honderd jaar W.O. I 22 november 2013 Volgend jaar wordt herdacht dat precies een eeuw eerder de Eerste Wereldoorlog uitbrak. Na vier jaar zag de kaart van Europa er totaal anders uit, waren rijken gevallen, vorstenhuizen verdwenen en landen opgeheven of juist ontstaan.
Maarten de bespreker 22 november 2013 ‘Ze geven de prijs aan een snottebellenroman van Joke van Leeuwen.’ Maarten ’t Hart bespreekt 'La Superba' van Ilja Leonard Pfeijffer en kraakt 'Feest van het begin' van Joke van Leeuwen, waarmee ze de AKO Literatuurprijs won.
Tram des doods: een stadswandeling met DBC Pierre 20 november 2013 DBC Pierre is een vaak geziene gast op Crossing Border. 'Licht uit in Wonderland', zijn laatst vertaalde boek, speelt zich af in drie grote steden: Londen, Tokio en Berlijn. Terwijl hij zich een weg baant door de fietsers en trams in Den Haag vertelt hij over zijn band met grote steden.
Aftelkroniek #42 20 november 2013 Gisteren sloop er een taalfout in de kroniek (intussen gladgestreken). Ik moest denken aan de Dirty Fork Sketch van Monty Python en aan een stukje dat ik eens schreef toen er weer eens een nieuwe spelling ingevoerd moest worden in Nederland.
Aftelkroniek #43 20 november 2013 Op veertien november 1913, vrijwel precies honderd jaar geleden, verscheen in Parijs het boek ‘Du Côté de chez Swann’ (‘De kant van Swann’). Het romanproject ‘Op zoek naar de verloren tijd’ van Marcel Proust was geboren.
Ode aan alledaagsheid 19 november 2013 In 'The Lowland' ('Twee broers') van Jhumpa Lahiri volgen we de levens van drie mensen die elk op hun eigen manier getekend zijn door de dood van hun broer, echtgenoot en vader. ‘Ik kijk niet verder dan de gewone dingen, die zijn al complex genoeg.’
Door een gekleurde bril 19 november 2013 Soms ben je bij een gesprek met een auteur en dan denk je: wat mooi. Die zin, die vat het allemaal samen. Maar dan vergeet je het weer. Schrijfster Kate Gavino had hier ook last van. Ze begon de blog ‘Last Night's Reading’, verzamelt er de beste quotes van schrijvers, en maakt er illustraties bij.
Aftelkroniek #44 19 november 2013 Na het lezen van Jeroen Brouwers nu overgestapt op het lezen over hem. Wat me steeds weer verbaast is het dedain waarmee de anekdote wordt bejegend, en dat terwijl die zo verhelderend kan zijn.
Maak kans op vijf dichtbundels 18 november 2013 Wordt het Maria Barnas, F. van Dixhoorn, Micha Hamel, Miriam Van hee of Antoine de Kom? In januari weten we welke bundel wordt bekroond met de VSB Poëzieprijs 2014. Doe mee aan het Poëziepanel en ontvang de vijf genomineerde bundels thuis. Lees hier hoe je je aan kunt melden.
Nominaties VSB-Poëzieprijs bekend 18 november 2013 De dichtbundels van Maria Barnas, F. van Dixhoorn, Micha Hamel, Miriam Van hee en Antoine de Kom zijn genomineerd voor de VSB Poëzieprijs 2014. Dat heeft juryvoorzitter Ahmed Aboutaleb zojuist in het VPRO-radioprogramma De Avonden bekendgemaakt.
Blokje om #7 18 november 2013 Een kwart eeuw geleden viel het IJzeren Gordijn, maar toch weten we vaak maar weinig over Oost-Europese literatuur. De rubriek 'Blokje om' brengt daar verandering in. We meanderen van noord naar zuid langs de voormalige grens. Afl. 7: Wit-Rusland.
Aftelkroniek #45 18 november 2013 Richard Dehmel, Joost Zwagerman, Thomas Möhlmann, Toon Tellegen, Eugenio Montejo, wat ze met elkaar gemeen hebben is de poëzie en mijn geboortedatum.
Doris Lessing overleden 17 november 2013 Ze is 94 jaar geworden, de schrijfster die zes jaar geleden de Nobelprijs voor de Literatuur kreeg voor haar gehele oeuvre. Dat omspande intussen ruim vijftig romans.
CB13: De Stalinski’s delen werk en DNA 17 november 2013 Op een steenworp afstand van het beruchte project X-feest in Haren (ja, die verjaardag met als afterparty de commissie Cohen) wonen de Stalinski zusters op de bovenverdieping van het grote herenhuis van hun ouders. Daar werken ze samen. Aan hun illustraties, verhalen en hun eigen tijdschrift Zusterzine. Maar je zus als collega, is dat wel zo ideaal?
CB13: Van der Graaff over Ghostpoet 17 november 2013 We vroegen een aantal schrijvers een optreden te kiezen tijdens CB en daar over te schrijven. Dichter Maarten van der Graaff ging naar Ghostpoet.
CB13: niet Faberyayo maar Pepijn 17 november 2013 Donderdag kwam 'Sjeumig!' uit, het debuut van Pepijn Lanen (jawel, we zeggen het er toch bij: van de Jeugd van Tegenwoordig). Crossing Border is een van de eerste festivals waar hij als schrijver optreedt. 'Op maandag en dinsdag rond een uur of tien heb ik tijd om schrijver te zijn.'
CB13: een leven met schuld 17 november 2013 Nathan Filers roman ‘De schok van de val’ wordt niet verteld door Filer, maar door Matthew, een negentienjarige schizofreen met een scherpe geest en even scherp gevoel voor humor.
Aftelkroniek #46 17 november 2013 Soms kom je ineens niet meer van een schrijver af die je eenmaal hebt ontdekt. De naam blijft opduiken, op steeds weer nieuwe plekken. Dat heb ik onder meer met reisschrijver Patrick Leigh Fermor.
CB13: Humor, pannenkoeken en al het andere 16 november 2013 Emma Jane Unsworth is nog een onbekende naam op Crossing Border festival. Met haar eerste boek (Hungry, the Stars and Everything) van een kleine Britse uitgeverij concurreert ze vanavond met namen als A.L. Snijders en Warpaint. Een beetje zenuwachtig is ze dus wel.