Iedere week tipt de redactie van VPRO Cinema de beste en interessantste films op Netflix. Met ditmaal o.a. een komisch drama van Mike Birbiglia over een improv-groep en een prijswinnende documentaire.

Daughters

Over de gruwelen van het Amerikaanse gevangenissysteem zijn al heel wat schokkende documentaires verschenen. Dit poëtisch gefilmde regiedebuut van activist Angela Patton en videoclipmaker Natalie Rae is relatief hoopvol, omdat de focus ligt op rehabilitatie en tweede kansen. Centraal staat een programma dat opgesloten vaders de gelegenheid biedt een feestavond met hun dochters te beleven. Zonder oordeel volgt de film vier Afro-Amerikaanse meisjes en hun vaders vóór, tijdens en na de bewuste avond, met een zeer aangrijpend resultaat. Mede geproduceerd door acteurs Kerry Washington en Joel Edgerton. Winnaar van de publieksprijs op het prestigieuze Sundance Film Festival.

Don't Think Twice

De een schitterde in alle schoolmusicals, de ander kon het beste tekenen van de klas. Nu zijn ze in de dertig, staan ze elke avond met hun improv-groep op een klein podium in New York en klussen ze bij als maaltijdbezorger of serveerder. In de luchtige dertigerskomedie Don’t Think Twice dromen zes leden van een improv-groep van hun doorbraak. Als een van hen wordt gevraagd voor een bekend televisieprogramma, ontwricht dit de eens zo hechte groep. De liefde voor improvisatietheater spat van het scherm, al worden de verhaallijnen wel erg netjes afgerond voor een film die de humor van improvisatie gebruikt om een midlifecrisis te verbeelden. Geregisseerd en geschreven door komiek Mike Birbiglia, van wie ook enkele (briljante) comedyspecials op Netflix staan.

Kingsman: The Secret Service

Humoristische liefdesbrief aan de klassieke spionnenfilm, met in de hoofdrol Colin Firth als deftige geheim agent die een jong straatschoffie onder zijn hoede neemt. Gezamenlijk nemen ze het op tegen superschurk Valentine (Samuel L. Jackson), een internetmiljardair die op rigoureuze wijze het broeikaseffect poogt op te lossen. Net als Matthew Vaughns Kick-Ass (2010) gebaseerd op een graphic novel van Mark Millar, en dus vliegen de afgehakte ledematen en ontploffende hoofden weer in rap tempo door de lucht. Ongeschikt voor tere zieltjes, maar hoogst vermakelijk. In 2017 verscheen opvolger Kingsman: The Golden Circle, die ook te zien is op Netflix.

Laatste kans: The Impossible

Deze film is nog maar tot 31 augustus te zien op Netflix

De Spaanse regisseur J.A. Bayona (El orfanato) probeerde het onmogelijke: een eerlijke film maken over de verwoestende tsunami van 26 december 2004. Hij volgt een Brits gezin van vijf op vakantie in Khao Lak, Thailand, dat uit elkaar gerukt wordt door de tsunami. De eerste helft van de film is het sterkst, met de beelden van de verwoestende tsunami. Bayona liet een enorme watertank bouwen, en je kan zien dat actrice Naomi Watts ligt te spartelen in echt water, en niet doet alsof voor een green screen. Ze kreeg er een Oscarnominatie voor. Veel figuranten in de film waren overigens overlevenden van de echte ramp.

Wekelijks filmtips voor Netflix ontvangen?

elke vrijdag

Ben je benieuwd welke nieuwe films er elke week op Netflix verschijnen? We tippen de beste nieuwe films in onze nieuwsbrief die wekelijks op vrijdagmiddag wordt verstuurd, zodat je goed voorbereid aan het weekend kunt beginnen.