Iedere week tipt de redactie van VPRO Cinema de beste en interessantste films op Netflix. Met ditmaal o.a. de Nederlandse inzending voor de Oscars en een Britse komedie met Olivia Colman en Jessie Buckley.

Dungeons & Dragons: Honor Among Thieves (vanaf zondag 15 september)

Meesterdief Edgin (Chris Pine) wil een magisch artefact stelen om zijn vrouw weer tot leven te wekken en schakelt de hulp in van een zooitje ongeregeld, waaronder een hopeloze tovenaar en een mysterieuze gedaanteverwisselaar. Onderweg maakt het gezelschap allerlei avonturen mee. Humoristische heistfilm gesitueerd in de wereld van rollenspel Dungeons & Dragons, waarmee regisseurs en co-scenaristen John Francis Daley en Jonathan Goldstein een indrukwekkende balanceeract uitvoeren: Honor Among Thieves schiet heen en weer tussen melodrama, slapstick, klucht en CGI-actie, en verrassend genoeg werkt het op elk niveau. Prima popcornvermaak, met dank ook aan de perfect gecaste Pine als arrogante charmeur waar je toch van gaat houden. Daley en Goldstein waren eerder verantwoordelijk voor Game Night (2018), een van de leukste Hollywood-komedies van de laatste jaren.

De terugreis

Afgelopen woensdag werd bekendgemaakt dat De terugreis is verkozen tot de Nederlandse inzending voor de Oscars. Centraal in de film staan de nurkse Jaap (Martin van Waardenberg) en de dementerende Maartje (Leny Breederveld), die al zo’n vijftig jaar samen zijn en nog één laatste autoreis naar Spanje ondernemen. Daarbij worstelen ze met een papieren landkaart, draaien ze oude bandjes van Radio Veronica en staren ze vol onbegrip naar de sushi in een wegrestaurant. Een tikje neerbuigend wel, zo’n wereldvreemde verbeelding van hedendaagse zeventigers. Toch een aardige film, vooral dankzij de sympathieke acteurs. Opvallend: na Rocco & Sjuul (ook te zien op Netflix) en Neem me mee is De terugreis al de derde bitterzoete seniorenkomedie in korte tijd. 

Wicked Little Letters

In de jaren 1920 ontvangen diverse bewoners van een Brits kustplaatsje anonieme brieven vol grove scheldkanonnades. De verdenking valt al snel op een vrijgevochten alleenstaande moeder, maar een slimme politieagente heeft zo haar eigen theorie. Deze Britse komedie is gebaseerd op een waargebeurde zaak; de bizarre inhoud van de brieven schijnt historisch te kloppen. Een parallel met modern gescheld op internet ligt voor de hand, maar wordt nauwelijks uitgewerkt. Wicked Little Letters is een wat simpele klucht over ouderwetse bekrompenheid, meer niet. Gelukkig weten hoofdrolspeelsters Olivia Colman, Jesse Buckley en Anjana Vasan er nog wel iets leuks van te maken.

Laatste kans: The Martian

Deze film is nog maar tot 21 september te zien op Netflix

In de redelijk nabije toekomst wordt astronaut Mark Watney (Matt Damon) voor dood achtergelaten op Mars, in z’n ­eentje, met een voedselvoorraad die hem slechts enkele maanden in leven kan houden. Op de aarde worden ­plannen gemaakt om hem op tijd weer op te pikken. Met een positieve instelling en een ­onuitputtelijke stroom praktische ­oplossingen weet hij ondertussen zijn levensverwachting op te rekken. Ridley Scott houdt het na klassiekers als Alien en ­Blade Runner met deze bijdrage aan de sciencefiction beduidend luchtiger en realistischer. Met humor, vakkundig ­opgebouwde spanning en spectaculaire beelden levert hij een smaakvolle ode aan het menselijke doorzettingsvermogen.

Wekelijks filmtips voor Netflix ontvangen?

elke vrijdag

Ben je benieuwd welke nieuwe films er elke week op Netflix verschijnen? We tippen de beste nieuwe films in onze nieuwsbrief die wekelijks op vrijdagmiddag wordt verstuurd, zodat je goed voorbereid aan het weekend kunt beginnen.