Iedere week tipt de redactie van VPRO Cinema de beste en interessantste films op Netflix. Met ditmaal o.a. een Amerikaans drama met een geweldige cast en een Japanse animatieklassieker.

Grave of the Fireflies

Japan, de zomer van 1945. Amerikaanse B-29s werpen tonnen brandbommen uit boven Kobe. De veertienjarige Seito en zijn vierjarige zusje Setsuko zijn oorlogswezen. Ze worden opgevangen door hun tante die ook in Kobe woont. Erg aardig en hartelijk is ze niet, want ze laat geen ogenblik voorbijgaan zonder de wezen eraan te herinneren dat ze een blok aan het been zijn van de familie en dat ze moeten werken voor hun dagelijkse portie rijst. Seito besluit om er met zijn zusje tussen uit te knijpen. Een aangrijpende en schitterende animatiefilm die zonder opsmuk de wreedheid van de oorlog laat zien. Ongeschikt voor kleine kinderen, want die zullen gekweld worden door nachtmerries vanwege de dikwijls zeer harde beelden.

His Three Daughters

Ze hadden niet verschillender kunnen zijn, de drie dochters uit de titel om wie deze mooie, tragikomische acteursfilm van regisseur Jacobs (The Lovers) draait: de carrièregerichte cynicus Katie (Carrie Coon) is rechtdoorzee, de onverschillige Rachel (Natasha Lyonne) blowt heel de dag en yogamoeder Christina (Elizabeth Olsen) is de vredestichter van het stel. Het is dan ook niet zomaar dat de drie zijn samengekomen in hun ouderlijk appartement na elkaar jaren niet te hebben gezien: hun vader ligt op sterven. Al gauw komen de oude rolpatronen bovendrijven in dit gevoelige, herkenbare maar vooral ook geestige familiedrama over afscheid nemen. Met sterk acteerwerk en een fijn scenario, dat terloops ook kritiek levert op het ingewikkelde Amerikaanse zorgsysteem.

Land of Bad

In een setting waar Call of Duty-fans van zullen smullen, moet de onervaren soldaat Kinney (Liam Hemsworth) na een mislukte reddingsmissie onder begeleiding van de Amerikaanse dronepiloot Reaper (Russel Crowe) op de Filipijnen zien te overleven. Deze actiethriller heeft een lekker tempo, wisselt humoristische dialogen over veganistisch eten af en met martelscènes en biedt een iets dieper laagje door kritisch te kijken naar moderne technologie. Dat boeit de hele twee uur lang, al leiden enkele ongeloofwaardigheden – ongetrainde HALO jumps, naar de kantine bellen in geval van nood – soms onnodig de aandacht af.

Laatste kans: Three Identical Strangers

Deze film is nog maar tot 30 september te zien op Netflix

Reconstructie van het opmerkelijke verhaal van drie identieke broers die apart van elkaar opgroeien zonder van elkaars bestaan af te weten. Tot ze elkaar twintig jaar na hun geboorte bij toeval ontmoeten. Een luchtig feelgoodverhaal zou je zeggen, maar de waarheid achter hun splitsing blijkt opmerkelijk grimmig. Wat in eerste instantie een uitgerekte Spoorloos-aflevering lijkt te worden, ontpopt zich zo steeds meer tot een ijzingwekkende thriller vol bizarre plotwendingen. Maar het is uiteindelijk de tragiek van de broers die het meest beklijft.

Laatste kans: Schindler's List

Deze film is nog maar tot 30 september te zien op Netflix

Prachtfilm met treffende muziek, bekroond met zeven Oscars, naar de gelijknamige roman van Thomas Keneally. De Duitse zakenman Oskar Schindler (Liam Neeson) is een nazi die denkt een slaatje te kunnen slaan uit de oorlog door in Krakau een potten- en pannenfabriek te openen. Als werknemers zijn immers goedkope, Joodse dwangarbeiders beschikbaar. Het is Schindler aanvankelijk alleen om het geld te doen, maar als hij getuige is van een zuivering in het getto komt hij tot inkeer. Uiteindelijk gebruikt hij zijn hele vermogen om meer dan duizend Joden te redden.

Wekelijks filmtips voor Netflix ontvangen?

elke vrijdag

Ben je benieuwd welke nieuwe films er elke week op Netflix verschijnen? We tippen de beste nieuwe films in onze nieuwsbrief die wekelijks op vrijdagmiddag wordt verstuurd, zodat je goed voorbereid aan het weekend kunt beginnen.