Iedere week tipt de redactie van VPRO Cinema de beste en interessantste films op Netflix. Met ditmaal o.a. de Chileense inzending voor de Oscars en het regiedebuut van Anna Kendrick over de 'Dating Game Killer'.

In Her Place (El lugar de la otra)

Santiago, Chili, 1955. In een chic restaurant schiet de populaire schrijfster María Carolina Geel op klaarlichte dag haar minnaar dood. Wanneer Geel voor de rechter komt, raakt diens secretaresse Mercedes hevig door haar geïntrigeerd. De moordzaak in deze Chileense Oscarinzending is historisch, de secretaresse fictief. Dat het verhaal vooral om haar draait, is een wat vreemde keuze: Mercedes is een innemend personage, en haar anonieme bestaan wordt mooi bitterzoet belicht, maar je zou ook wel iets meer over die moord willen weten. Regisseur Maite Alberdi maakte eerder de veelgeprezen docu The Mole Agent, al net zo aangenaam luchtig van toon.

The Menendez Brothers

Kort na de controversiële dramaserie Monsters komt Netflix nu ook met een documentaire over de zaak van de broers Lyle en Erik Menendez, die in 1989 hun ouders doodschoten in Beverly Hills. De broers stellen dat ze handelden uit zelfbescherming, maar de buitenwereld oordeelt anders: ze waren uit op het familiefortuin. Uiteindelijk worden de broers veroordeeld tot levenslang. In deze rommelige documentaire doen ze vanuit de gevangenis hun verhaal, al werkt de film vooral goed als reconstructie van het absurde mediacircus rondom de tragische zaak.

Woman of the Hour

De realiteit is vaak vreemder dan fictie. In 1978 deed een man die later veroordeeld zou worden voor de moord en verkrachting van zes vrouwen (al ligt het werkelijke aantal waarschijnlijk vele malen hoger) mee aan een Amerikaanse datingshow, en won. Woman of the Hour –  geregisseerd door Anna Kendrick, die tevens de hoofdrol speelt – draait om dit bizarre gegeven. Al focust het verhaal – gelukkig – op zijn slachtoffers en de vrouwen die ternauwernood aan hem ontsnapten. De film maakt vooral pijnlijk duidelijk hoezeer vrouwen weten dat gevaar in deze wereld nooit echt ver weg is, terwijl mannen zich zo vrij voelen dat een seriemoordenaar het lef heeft mee te doen aan een datingshow.

Laatste kans: Forrest Gump

Deze film is nog maar tot 22 oktober te zien op Netflix

Deze cinematografische droom van regisseur Robert Zemeckis (Back to the Future) is een mooie en opwekkende allegorie over een charmante onbenul (overtuigend gespeeld door Tom Hanks) die in Vietnam diende, presidenten ontmoet (Zemeckis gebruikte met de computer bewerkt archiefmateriaal) en meer invloed heeft op de loop der geschiedenis dan hij zelf ooit voor mogelijk had kunnen houden. De, inmiddels verouderde, computereffecten waren toen 'state of the art'. Genomineerd voor dertien Oscars, waarvan er uiteindelijk zes verzilverd werden (beste film, acteur, regie, special effects, montage, en scenario).

Wekelijks filmtips voor Netflix ontvangen?

elke vrijdag

Ben je benieuwd welke nieuwe films er elke week op Netflix verschijnen? We tippen de beste nieuwe films in onze nieuwsbrief die wekelijks op vrijdagmiddag wordt verstuurd, zodat je goed voorbereid aan het weekend kunt beginnen.