Iedere week tipt de redactie van VPRO Cinema de beste en interessantste films op Netflix. Met ditmaal o.a. een documentaire over de enige vrouw die tien keer de top van Mount Everest beklom en een satirische komedie van B.J. Novak.

Ferdinand

Na een kinderboek en een Oscarwinnende korte animatie uit 1939 speelt Ferdinand nu de hoofdrol in zijn eigen lange animatiefilm. De vredelievende stier zit het liefst onder een boom terwijl hij aan bloemetjes ruikt, maar wordt toch uitgekozen om tegen de bekendste matador van Madrid te vechten. Het zoete verhaal is weinig verrassend, maar met bijvoorbeeld dance battles tussen paarden en stieren kent Ferdinand best een paar leuke momenten, waardoor jonge kijkers toch van deze animatiefilm zullen genieten. Oscarnominatie voor beste lange animatiefilm.

Mountain Queen: The Summits of Lhakpa Sherpa

Als enige vrouw ter wereld bereikte ze tien keer de top van de Mount Everest. Maar dat is niet per se het boeiendste aspect van het levensverhaal van Lhakpa Sherpa. In deze meeslepende Netflixdocu vertelt de Nepalese sherpa onder meer hoe ze zich vroeger als jongen verkleedde om te kunnen klimmen, hoe ze met een gewelddadige echtgenoot in de VS belandde, hoe ze als arme analfabeet drie kinderen opvoedde, en hoe ze intussen het ene na het andere klimrecord verbrak. Sherpa brengt het allemaal met een aanstekelijke bravoure, maar dit feelgoodportret suggereert toch ook heel wat verdriet.

Vengeance

Acteur B.J. Novak speelde jarenlang een verwaande loser in de Amerikaanse versie van The Office. Die ervaring neemt hij duidelijk mee in deze komedie vol ongemak en misverstand, waarin hij op de aftiteling staat als hoofdrolspeler, scenarist, regisseur en producent. Novak speelt journalist Ben, die van New York naar Texas reist om een podcast te maken over de vermeende moord op een ex-vriendin. Het whodunit-element is niet al te logisch of enerverend uitgewerkt, maar de satirische humor – over actuele thema’s als polarisatie en online-cultuur – is regelmatig scherp. Geen meesterwerk, wel vermakelijk en sympathiek.

Laatste kans: Wonder

Deze film is nog maar tot 22 augustus te zien op Netflix

De tienjarige Auggie uit Brooklyn heeft het Syndroom van Treacher Collins, een genetische afwijking met misvormingen in zijn gezicht als gevolg. Nu hij voor het eerst naar school gaat, kijken zijn ouders (Julia Roberts en Owen Wilson) met angst en beven toe. ­Regisseur Stephen Chbosky blikt in zijn bewerking van de gelijknamige jeugdroman van R.J. Palacio mooi rond in de omgeving van het jochie. De emoties worden fijn gedoseerd, hoewel sentiment niet ontbreekt. De jonge Jacob Tremblay, eerder indrukwekkend in Room, heeft een mooie hoofdrol, geholpen door het vakwerk van de Nederlandse make-­upartiest Arjen Tuiten, die er een ­Oscarnominatie voor kreeg.

Laatste kans: Paddington 2

Deze film is nog maar tot 24 augustus te zien op Netflix

Films die werkelijk leuk zijn voor het hele gezin zijn zeldzaam, daarom was de live-actionfilm over beertje Paddington uit 2014 zo'n fijne verrassing. Regisseur Paul King maakte er een onweerstaanbaar vrolijk avontuur van, oer-Brits (met subtiele Brexitkritiek), prachtig vormgegeven en vol geïnspireerde grapjes. Dit vervolg heeft diezelfde ingrediënten maar is nog iets beter, al is het maar vanwege de heerlijke bijrollen van Hugh Grant en Gleeson. Paddington, inmiddels goed geïntegreerd in Londen, krijgt het aan de stok met een ijdele meestervermommer en belandt per ongeluk in de gevangenis. Opvolger Paddington in Peru verschijnt januari 2025 in de bioscoop.

Wekelijks filmtips voor Netflix ontvangen?

elke vrijdag

Ben je benieuwd welke nieuwe films er elke week op Netflix verschijnen? We tippen de beste nieuwe films in onze nieuwsbrief die wekelijks op vrijdagmiddag wordt verstuurd, zodat je goed voorbereid aan het weekend kunt beginnen.