Iedere week tipt de redactie van VPRO Cinema de beste en interessantste films op Netflix. Met ditmaal o.a. Michael Caine in een oprecht drama en een actiethriller van Jeremy Saulnier.

The Great Escaper

Het promotiemateriaal van The Great Escaper doet een zoveelste koddige feelgoodfilm over een krasse knar vermoeden, in de lijn van The Unlikely Pilgrimage of Harold Fry. Maar nee, dit Britse drama heeft meer gemeen met een bescheiden film als The Straight Story. Het waargebeurde verhaal draait om een negentigjarige WOII-veteraan (Michael Caine) die met instemming van zijn vrouw (Glenda Jackson) hun verzorgingshuis ontvlucht om een D-day-herdenking in Normandië bij te wonen. Een tikje sentimenteel maar ook verfrissend eenvoudig en oprecht verteld, met prachtig spel van de hoogbejaarde hoofdrolspelers. Jackson (87) overleed kort na de opnames.

Let Him Go

Wanneer hun zoon overlijdt nemen ranchers Margaret (Diane Lane) en George (Kevin Costner) schoondochter Lorna en kleinzoon Jimmy in huis. Totdat Lorna drie jaar later hertrouwt met ene Donnie. Die blijkt een verschrikkelijke hork met losse handjes en neemt Lorna en Jimmy ook nog stiekem mee naar North-Dakota. Waarna Margaret en George verbeten op zoek gaan naar hun kleinzoon. Thriller van regisseur Thomas Bezucha, die voordien vooral bekend was van romantische komedies. Misschien geen al te subtiele genrefilm, maar ijzersterk (en opvallend kalm) verteld en met een spannend, erg gewelddadig slot.

Rebel Ridge

Vanaf de eerste minuut, waarin een Afro-Amerikaanse man van zijn fiets wordt gereden door een stel witte agenten, zet deze actiethriller je op het puntje van je stoel. Terry, de fietser, is op weg naar de rechtbank om een borgsom te betalen voor zijn opgesloten neef, maar de politie wantrouwt hem en confisqueert zijn geld. Ex-marinier Terry laat het er niet bij zitten, met explosieve gevolgen. Indieregisseur Jeremy Saulnier (Blue Ruin, Green Room) mengt pulp, suspense en sociaal drama tot een zeldzaam intens en meeslepend geheel. Hoofdrolspeler Aaron Pierre is subliem als 21e-eeuwse Rambo (stoer én gevoelig), Don Johnson overtuigt als foute politiechef.

Lees ook de uitgebreide recensie van de film: 'Rebel Ridge is amper twee minuten bezig en de spanningsmeter slaat al rood uit'

Laatste kans: Ford v Ferrari

Deze film is nog maar tot 14 september te zien op Netflix

Na een mislukte poging om Ferrari over te nemen huurt Henry Ford II (Tracy Letts) auto-ontwerper Carroll Shelby (Matt Damon) en coureur Ken Miles (Christian Bale) in om een wagen te bouwen die de Italiaanse concurrent kan verslaan tijdens de beruchte 24-uursrace van Le Mans. Ford v Ferrari is een schaamteloze 'mannenfilm', met veel ronkende motoren, elkaar aftroevende kerels, welgeteld één vrouwelijke bijrol (een bezorgde echtgenote) en een flinke scheut Amerikaans chauvinisme. Autoleken zullen geen tweeënhalf uur op het puntje van hun stoel zitten, maar kunnen wel genieten van een lekker smeuïg spelende topcast.

Ford v Ferrari werd in de Nederlandse bioscopen uitgebracht als Le Mans ‘6

Wekelijks filmtips voor Netflix ontvangen?

elke vrijdag

Ben je benieuwd welke nieuwe films er elke week op Netflix verschijnen? We tippen de beste nieuwe films in onze nieuwsbrief die wekelijks op vrijdagmiddag wordt verstuurd, zodat je goed voorbereid aan het weekend kunt beginnen.