International Documentary Film Festival Amsterdam vindt plaats van 14 t/m 24 november 2024.
Er draait heel veel moois op IDFA. Om je op weg te helpen geven de documentaire-aankopers voor de VPRO – Charissa Dechène, Joan Morselt en Nathalie Windhorst – nog tien extra tips om te gaan zien.
Agent of Happiness
Regie: Arun Bhattarai, Dorotty Zurbó | Bhutan, Hongarije | 93 minuten
Hartverwarmende film over Buthan, waar geluk wordt uitgedrukt in een cijfer: geen bruto nationaal product, maar bruto nationaal geluk! De film volgt Amber, een ambtenaar die samen met zijn collega het hele land doorreist om bij de bevolking enquêtes af te nemen en zo hun geluks-score te bepalen. Het wil alleen niet zo vlotten met zijn eigen geluk…
A Want in Her
Regie: Myrid Carten | Ierland, Groot Britannië, Nederland | 81 minuten
In deze intieme documentaire legt de jonge Ierse regisseur Myrid Carten de complexe relatie tussen haar en haar alcoholistische moeder vast. De met moeite opgebouwde controle over het leven kan zomaar wegvallen wanneer moeder voor de zoveelste keer verdwijnt of gevonden wordt. Een documentaire over zorg, verantwoordelijkheid, afstand en liefde.
Ernest Cole: Lost and Found
Regie: Raoul Peck | Verenigde Staten | 106 minuten
In 2017 worden in een bankkluis in Zweden vele negatieven van de Zuid-Afrikaanse fotograaf Ernest Cole gevonden, 27 jaar na zijn dood. De foto’s weerspiegelen de jaren zeventig en tachtig in New York en zijn van een adembenemende schoonheid. Raoul Peck (I Am Not Your Negro) reconstrueert het bewogen bestaan van deze in ballingschap levende fotograaf, waarbij de neerwaartse spiraal van stateloos naar dakloos aangrijpend wordt weergegeven in brieven en dagboekfragmenten.
The Battle For Laikipia
Regie: Daphne Matziaraki, Peter Murimi | Kenia, Verenigde Staten | 94 minuten
In Laikipia, Kenia, is de erfenis van kolonisatie en klimaatverandering dagelijks voelbaar, met dodelijke gevolgen. De film volgt twee families: herders van de nomadische etnische groep de Samburu, en nazaten van Britse grootgrondbezitters. De filmmakers weten de verschillen in leefstijlen en omgang met natuur via een genuanceerde vertelwijze naast elkaar te zetten.
Farming the Revolution
Regie: Nishta Jain | India | 105 minuten
In 2020 komen een half miljoen mensen uit heel India samen om te protesteren tegen nieuwe landbouwwetten. Meer dan een jaar lang demonstreren zij aan de grens van Delhi. In deze hoopvolle en kleurrijke film is te zien hoe in het voor de demonstratie opgezette ‘dorp’ een sterk gemeenschapsgevoel ontstaat waarbij mensen voor elkaar zorgen en vriendschappen opbloeien.
Green is the New Red
Regie: Anna Recalde Miranda | Frankrijk, Italië, Paraguy, Zweden | 107 minuten
Omdat zij een bedreiging vormen voor Amerikaanse multinationals worden natuurbeschermers in Paraguay en Brazilië slachtoffer van dodelijk geweld. De filmmaker legt een verband tussen Operatie Condor uit de jaren zeventig waarbij socialisten en communisten gemarteld en vermoord werden en nu. Dat levert een indringende en belangrijke film op.
Home Game
Regie: Lidija Zelovic | Nederland | 94 minuten
Nadat filmmaker Lidija Zelovic´ in de jaren tachtig Sarajevo ontvlucht, wordt Nederland haar nieuwe thuisbasis. Door dertig jaar te blijven filmen lukt het haar om niet alleen haar familiegeschiedenis vast te leggen, maar ook een portret van een sterk veranderende Nederlandse maatschappij. Haar onzekerheid blijft op alle vlakken de boventoon voeren. Waar en wanneer ben je als vluchteling thuis?
Intercepted
Regie: Oksana Karpovych | Canada, Frankrijk, Oekraïne | 93 minuten
We zien de ravage die Rusland heeft aangericht in Oekraïne: gebombardeerde flats, kraters in het asfalt. Maar ook hoe het dagelijks leven toch weer hoopvol wordt opgepakt met een partijtje voetbal. Ondertussen horen we afgetapte telefoongesprekken van Russische soldaten die naar huis bellen en hun hart luchten. Die combinatie levert een veelzeggend beeld op van wat oorlog met mensen doet.
No Other Land
Regie: Basel Adra, Hamdan Balal, Yuval Abraham, Rachel Szor | Noorwegen, Palestina | 96 minuten
Op de Westelijke Jordaanoever vinden de Palestijnse Basel Adra en de Joods-Israëlische Yuval Abraham vriendschap en hoop bij elkaar. Ze filmen de dagelijkse impact van een Israëlische uitzettingscampagne, om plaats te maken voor een militaire basis. Deze urgente film geeft een insidersblik op het langdurige conflict en is het afgelopen jaar overladen met prijzen op diverse festivals.
Wargame
Regie: Tony Gerber, Jesse Moss | Verenigde Staten | 94 minuten
Wat als de komende verkiezingen Trump verliest en er weer een opstand uitbreekt in Amerika? En wat als het Amerikaanse leger zich dan tegen de nieuwe regering keert?
In Wargame moeten ervaren politici en inlichtingen- en veiligheidsexperts tijdens een simulatie een fictieve opstand bezweren in de Situation Room van het Witte Huis. Het resultaat is een heel spannende kijkervaring.
veel gelezen
-
- Parkeerplaats Europa: korte docu over het leven van chauffeurs op parkeerplaatsen
- Golden Age: amusant portret van ’s werelds chicste bejaardenhuis
- Tik van de meule volgt een groep radiopiraten op het platteland van Oost-Nederland
- De Earring & ik: Honderden fans van The Golden Earring brengen een muzikale ode aan de band
- Paul en Paultje: tragikomisch portret van broers met een traumatisch familieverleden