Sean Langan interviewt twee van de IS-strijders die deelnamen aan een brute gijzeling in 2014.

Vijf tanden verloor de Britse journalist Sean Langan in 2008 als gevolg van een twaalf weken durende gijzeling. In zijn kleine cel zonder ramen kreeg hij weinig vitaminerijk voedsel, maar erger was dat de doodstraf hem boven het hoofd hing. De Taliban had hem op de grens van Afghanistan en Pakistan opgepakt en verdacht hem van spionage. Langan had al twee documentaires gemaakt: Meeting the Taliban en Fighting the Taliban. Hij was bezig met het volgende verhaal toen hij in de cel belandde. Pas nadat de Taliban vastgesteld had dat hij geen spion was en er losgeld was betaald, kwam Langan vrij.

De documentaire Hostage Takers (21 juni op npo2, geregisseerd door Puk Damsgård Andersen, Søren Klovborg) gaat niet over Langans eigen gijzeling, maar hij vertelt wel kort over zijn ervaring. Nadat hij wekenlang opgesloten zat, mocht hij één keer naar buiten, waar hij een prachtige sterrenhemel aanschouwde. Maar hij moest denken aan zijn moeder, aan hoe zij waarschijnlijk dacht dat hij op dat moment gemarteld werd, en hij voelde zich schuldig als hij zou genieten van zijn uitzicht en de frisse lucht. ‘Breng me weer naar binnen,’ zei hij tegen zijn gijzelnemers, die hem weliswaar niet martelden, maar die hem zeker ook niet in de watten legden.

Alexanda Kotey en Sean Langan

Hostage Takers gaat over een andere gijzeling die er veel gewelddadiger aan toe ging: in 2014 werden zo’n 23 Amerikanen, Engelsen, Denen en Japanners gegijzeld door is-strijders. Een paar van hen werden onthoofd, de anderen regelmatig gemarteld. Hun families moesten miljoenen losgeld betalen om hen vrij te krijgen.

Sean Langan was niet bij die gebeurtenissen betrokken, maar in 2019 hij krijgt de mogelijkheid om twee van de is-gijzelnemers – inmiddels opgepakt – te interviewen. Delen van dat interview zijn in de documentaire verwerkt, samen met het verhaal van de Deense gegijzelde Daniel Rye.

Die interviews tussen Langan en de gijzelnemers zijn aangrijpend. Langan is niet zomaar een journalist, maar iemand die weet hoe het is als je lot in de handen ligt van brute mannen die neerkijken op westerlingen. En toch benadert hij de gijzelnemers met respect en probeert hen te begrijpen, zonder de confrontatie uit de weg te gaan – en tot een confrontatie komt het zeker. Zijn eigen gijzeling kan hij niet ongedaan maken en zijn tanden krijgt hij er zeker ook niet door terug, maar hij blijkt de perfecte persoon om tegenover deze gijzelnemers te zitten en hun te vragen verantwoordelijkheid te nemen voor hun daden.

de nieuwste documentairetips in je mailbox?