Met veel geld kun je verantwoordelijkheid afkopen. Of in ieder geval lang doen alsof je neus bloedt. Vooral als iedereen je als 'geniaal' en halve godheid ziet. Of, zoals de vierdelige documentaireserie Rise of the Billionaires het noemt, als je tech-royalty bent.

De serie is een trip down memory lane voor kijkers geboren voor 1980: zij zijn opgegroeid met deze techmiljardairs. De oudste die langskomt is Bill Gates – met zijn Windows 95 zetten we onze eerste stapjes op internet. Daarna kwam Jeff Bezos, bij wie je misschien lastig te verkrijgen studieboeken kon aanschaffen via Amazon. Dan Elon Musk: met zijn PayPal betaalden we. We worden in de documentaireserie getrakteerd op viezige schuurtjes en kantoortjes: hét start-upverhaal dat iedereen graag ziet. 

Vervolgens ontmoeten we de studenten en drop-outs die de volgende groep miljardairs vormden: Sergey Brin en Larry Page, de jongens die met Google zorgden dat al die andere zoekmachines overbodig werden. Mark Zuckerberg, die ons met Facebook allemaal vrienden maakte. De opkomst van mobiel internetten door de iPhone. Later nog een stukje Twitter met vreemde-eend-in-de-bijt-miljardair Jack Dorsey. Een groep rijke witte techmeneren is het. Helden, op het eerste gezicht, maar later wordt de stemming grimmiger. 

Zo komt in de laatste aflevering, naast de space race van Bezos en Musk, ook de opkomst van Trump langs. Een voormalig klantmanager van Facebook vertelt wat hij allemaal deed om de Republikeinen te laten winnen. Eerst is er trots: onze systemen doen wat we willen, we kunnen mensen een richting opduwen! Maar dan volgt de spijt. 

De hoofdrolspelers zelf komen alleen via archiefmateriaal aan het woord. Voor de documentaire zijn mensen geïnterviewd die dicht bij de oprichters van deze bedrijven stonden. Zij vertellen wat er allemaal gebeurde tijdens de vaak turbulente beginjaren van deze bedrijven, die later afstevenden op bijna alleenheerschappij.  

Rise of the Billionaires kondigt zichzelf aan als the story of our age, en dat schept verwachtingen. Het is uiteindelijk een heel klein stukje van de geschiedenis van onze tijd. Reken niet op bijzondere onthullingen, alles is al bekend. Eigenlijk raak je veel nieuwsgieriger naar een paar van de geïnterviewden en hun levens: al die bíjna-techmiljardairs die toevallig geen CEO waren van de bedrijven die langskomen in de documentaireserie. De afvallers, de mensen die misschien vonden dat de richting van hun bedrijf niet de juiste was. 

Als je deze opkomst der miljardairs zelf helemaal hebt meegemaakt, is het een aardige serie om te kijken, ook al blijven de duistere kanten wat onderbelicht. Misschien had ik meer juice verwacht, het blijft allemaal heel keurig. Ook visueel – luisteren is eigenlijk al genoeg. Maar voor de generatie die er niet bij was, is het een mooie introductie tot de opkomst van die vermaledijde tech-royalty.

Rise of the Billionaires

De driedelige documentaire Rise of the Billionaires is te zien op Discovery+.

de nieuwste documentairetips in je mailbox?