De parallellen tussen hitserie Succession en het media-imperium van de familie Murdoch duiken overal op in docudrieluik The Rise of the Murdoch Dynasty.

‘Ik geloof niet dat David Cameron of Tony Blair ook maar durfden te kuchen zonder toestemming van Rupert Murdoch,’ zegt de Britse acteur en fervent Murdoch-tegenstander Hugh Grant droogjes in de eerste aflevering van de driedelige documentaireserie The Rise of the Murdoch Dynasty (2020). En hij overdrijft niet: het drieluik is een schokkend verslag van hoe Rupert Murdoch, eigenaar van de tabloids The Sun en News of the World en tv-bedrijf BSkyB, de Britse politiek volledig in de tang heeft. Zijn media-imperium maakte Brexit mogelijk en, aan de andere kant van de oceaan als eigenaar van Fox News, de verkiezing van Donald Trump.

Die verregaande verwevenheid tussen een machtig nieuwsconglomeraat en de politiek kennen we uit de onlangs afgelopen serie-der-series Succession, waarin de kinderen van de fictieve mediatycoon Logan Roy strijden om diens opvolging. Ook dat thema is geïnspireerd op de Murdochs: bij de Australische krantenjongen-turned-miljardair Rupert Murdoch gaat het eveneens tussen een dochter en twee zonen – en een kind uit een eerder huwelijk dat niet voor vol wordt aangezien. Net als Siobhan in Succession is Murdochs dochter Elisabeth aanvankelijk de favoriet, om die positie vervolgens kwijt te raken aan eerst haar ene en dan haar andere broer. En net als Logan Roy heeft Rupert Murdoch er een handje van zijn kinderen tegen elkaar uit te spelen. 

Rupert Murdoch met zijn derde vrouw Wendi Deng

Het is allemaal om van te smullen, zeker nu we massaal rouwen om het feit dat er geen nieuw seizoen Succession meer komt. Ook de bizarre huwelijksperikelen van Murdoch zijn niet te versmaden: zo klapt zijn derde huwelijk met de 37 jaar jongere Wendi Deng vanwege haar vermeende affaire met, daar is-ie weer, Tony Blair. 

Maar net als bij Succession ben je afwisselend aan het smullen en walgen bij The Rise of the Murdoch Dynasty. Vooral aflevering 2, waarin het Britse telefoonhackingschandaal uit de doeken wordt gedaan, is heel pijnlijk. Graham Johnson, oud-verslaggever van tabloid News of the World, vertelt zonder omhaal dat zijn werk bestond uit afluisteren, intimideren, frauderen, chanteren, omkopen, misleiden en afpersen. ‘Het was een soort SS-divisie.’

Toen deze misstanden uitkwamen door onderzoek van The Guardian en The New York Times werd de complete titel News of the World opgedoekt: tweehonderd mensen verloren hun baan. Zogenaamd wist de familie Murdoch niks van de illegale praktijken bij de krant. Typisch voor de Murdochs, stelt Sarah Ellison, onderzoeksjournalist voor The Washington Post: ‘Ze gooiden hun eigen werknemers voor de bus, met als doel de familie te redden.’

de nieuwste documentairetips in je mailbox?